UOČI POČETKA NOVE ŠKOLSKE GODINE: ” Deca NISU U FOKUSU, priča se o e-dnevnicima, uniformama…”

Škola
Pixabay.com

Deca godinama nisu u fokusu pred početak školske godine, već se bavimo uniformama, e-dnevnicima, ocenama, kaže predsednica udruženja Roditelj Gordana Plemić.

Gostujući u Kažiprstu, ona kaže da se roditelji bave time kako da izdrže veliki udar na budžet, a da decu niko ne priprema za novi deo njihovih života.

 

Za nas je važna tema cena udžbenika i svega potrebnog za polazak u školu. To je atak na celu porodicu i kada ima samo jedno dete, a zamislite kako je onima sa više, kaže Plemićeva.

Kako navodi, udžbenici koštaju između 12 i 15 hiljada dinara, a kada se na to dodaju sveske, olovke, ranac i druge stvari to dostiže i prosečnu platu. Ističe i da je jasno da sve može da bude jeftinije, kada posle cele godine bude knjiga koje nisu ni otvorene. 

Roditelji prebace fokus na to kako da nađu pare, a najmanje imaju mogućnosti da pričaju sa decom o tome kako će izgledati ići u školu, propuštamo mogućnost da ih uvedemo u taj deo života – kaže ona. 

Ona kaže i da roditelji predugo čekaju da neko promeni stanje stvari u prosveti, jer svaki ministar dođe i kaže “imamo mnogo toga nasleđenog, ne mogu odmah da ispravim greške”. 

Predugo čekamo, nepoverenje raste i meni kao roditelju troje dece školskog uzrasta ne znače mnogo izjave o tome da će se “nekada” promeniti zakoni i promeniti propisi, kaže ona. 

Predsednica udruženja Roditelj navodi da se potroši jedno celo leto na priču o uniformama, koja, kako kaže, nije toliko važna. 

Važnije mi je da nekako namestimo da deca bezbrižno krenu u školu, bavimo se finansijama, uniformama, e-dnevnicima, a sa druge strane imamo pitanje vršnjačkog nasilja i još više gubimo odnos nastavnika i roditelja. To je važno, jer deca provedu možda i više vremena u školi tokom radnih dana, a roditelji i nastavnici su izgubili odnos. Neophodno je da imamo uzajamno poverenje, da se ne bavimo samo ocenama i kada izbije problem oko toga, nego da zajedno pratimo dete – kaže ona. 

Kako ističe, društvo stavlja fokus na periferne stvari, a u tom procesu smo svi zajedno “izgubili dete”.