UPIS U VRTIĆ NIKAD LAKŠI: Može i preko mobilnog telefona, bitna je samo JEDNA STVAR

vrtić
Pixabay

Roditeljima u Beogradu od 9. maja prvi put biće dostupna onlajn prijava mališana, bez potrebe da predaju bilo koji dokument predškolskim ustanovama! I to sve u samo osam koraka od kuće ili s posla!

 

– Zahvaljujući novoj usluzi Grada Beograda, umesto u redovima i pred šalterima, mame i tate će moći da od kuće ili s posla prijave decu za upis u vrtić putem nacionalnog portala e-Uprava. Sve što im je potrebno jeste računar, tablet ili mobilni telefon sa internet konekcijom i otvoren nalog na našem portalu – rekao je za “Blic” direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović.

Sva dokumenta koja su roditelji do sada morali da predaju lično od ove godine zameniće jedan obrazac, jer sistem elektronske prijave međusobno povezuje sve državne institucije.

– Ovo je praktično zamišljeno kao jednošalterski sistem, u kojem država razmenjuje informacije koje poseduje. Onlajn prijava će funkcionisati tako što će roditelj, u nekoliko jednostavnih koraka, popuniti formular za upis u vrtić. Sva ostala dokumenta, kao što su izvod iz matične knjige rođenih ili provera radnog statusa u PIO fondu, biće povučena iz baze nadležnih institucija – objasnio je Stojanović.

Roditeljima je ova usluga dostupna i preko mobilnog telefona. Oni koji žele i dalje mogu da upišu dete u vrtić lično u predškolskoj ustanovi.

– Ovim sistemom ne želimo da ukinemo šalter, već samo da ljudima olakšamo upis i uštedimo vreme. Roditelji i dalje imaju mogućnost da predaju formular u predškolskoj ustanovi, ali im ni tada neće biti potrebna dokumenta koja su do sada predavali. Vrtićima je omogućeno da preko našeg portala proveravaju podatke iz baze matične knjige i centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, i upisuju ih u predviđeni deo formulara – kaže Stojanović.

VAŽNA ADRESA U LIČNOJ KARTI

– Sistem će u narednoj fazi povlačiti podatke iz lične karte. Ako se ne poklapaju, može da se desi da se dete ne upiše u željeni vrtić. Ako živite na Zvezdari, a mesto prebivališta u ličnoj karti vam je, na primer, na Vračaru, gubite pravo prioriteta – upozorio je direktor direkcije Dušan Stojanović.

KORAK PO KORAK

1. Odete na sajt www.euprava.gov.rs

2. Kliknete na polje “prijava” u gornjem desnom uglu

3. Otvorite nalog ili se ulogujte na svoj profil

4. Odaberete uslugu “upis deteta u predškolsku ustanovu”

5. Odaberite željenu predškolsku ustanovu (jednu od 17 u gradu)

6. Popunite formular ličnim podacima roditelja i deteta, te podacima vezanim za upis

7. Dobijate rezultate na osnovu unetih podataka, i ako je sve u redu, kliknete na “podnesi zahtev”

8. Stiže obaveštenje da je zahtev podnet, ali i mogućnost interakcije s vrtićem preko polja “upišite poruku”.