Upoznajte gradonačelnika Niša – Čoveka koji obavlja sedam poslova

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić (SNS) po svemu sudeći jedan je od najzaposlenijih Nišlija jer obavlja čak sedam funkcija istovremeno, od kojih su tri plaćene, saznaje 'Blic'.

Osim funkcije prvog čoveka Niša, Perišić i dalje radi kao lekar u Kliničkom centru u Nišu, a istovremeno je i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu.

Predsednik je Gradskog odbora SNS u Nišu, potpredsednik Saveta na Medicinskom fakultetu, predsednik Stalne konferencije gradova i opština i predsednik UO Udruženja kardiologa.

Sam Perišić kaže da ne krši zakon jer ima pozitivno mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije za obavljanje svih funkcija. On tvrdi da se sve može postići, pa i sedam funkcija istovremeno, ako postoji dobra organizacija.

– Plaćene su funkcija gradonačelnika, profesora i to što radim kao lekar. Moj radni dan traje od jutra do mraka tako da uspevam da se organizujem i da nijedan posao ne trpi. Na fakultetu nemam predavanja svakog dana, a u Kliničkom centru uzimam i pripravnost noću, tako da mi ni to ne smeta da se bavim ostalim poslovima – kaže za „Blic” Perišić.

U Agenciji za borbu protiv korupcije navode da su od svih Perišićevih funkcija samo dve javne: gradonačelnik Niša i član Saveta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

– Rešenjem direktora Agencije za borbu protiv korupcije gradonačelniku je u skladu sa zakonom data saglasnost i za druge javne funkcije – člana Saveta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Funkcije predsednika Gradskog odbora SNS u Nišu, predsednika Stalne konferencije gradova i opština i predsednika Upravnog odbora Udruženja kardiologa Srbije nisu javne funkcije, objašnjavaju u Agenciji.

U Novoj demokratskoj stranci smatraju da nagomilavanje funkcija nije dobro i da je taj trend došao sa novom vlasti.

– Na mnogim javnim funkcijama su ljudi koji istovremeno obavljaju izuzetno veliki broj funkcija, pri čemu svaka od njih zahteva znatno vreme kako bi se savesno obavljala. S druge strane, postavlja se pitanje zašto je to tako, da li se zaista radi o funkcionerima-supermenima ili je posredi nedostatak kadrova – kaže odbornik NDS Boban Mihajlović.

Plata: 242.209 dinara mesečno

Skupština grada – 142.296 dinara
Klinički centar – 26.691 dinara
Medicinski fakultet – 73.222 dinara
Gradonačelnik – 242.209 dinara

*izvor: Agencija za borbu protiv korupcije