Usvojen ‘Leks specijalis’, Zakon o otklanjanju posledica poplava

Skupština Srbije donela je danas Zakon o otklanjanju posledica poplava koji će obuhvatiti sve opštine i gradove pogođene majskim poplavama.

Tim specijalnim zakonom koji će važiti godinu dana, predviđeno je da će se otklanjanje posledica poplava obavljati po programu koji donosi Vlada Srbije, na predlog Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Programom će biti utvrđene mere i kriterijumi za pružanje pomoći u obnovi i saniranju objekata.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je u Skupštini Srbije da je rok za utvrđivanje tog programa 15 dana od donošenja zakona.

Predviđeno je da se novac za otklanjanje posledica poplava i klizišta obezbeđuje iz budžeta Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalne samouprave, donacija, priloga i poklona, prihoda od zaduživanja i prodaje finansijske imovine, finansijske pomoći EU, kao i iz sredstava javnih preduzeća.

– Zakonom o otklanjanju posledica poplava biće obuhvaćeni svi gradovi i opštine koji prijave štetu – rekla je ministarka Mihajlović.

Ona je poslanicima u Skupštini Srbije rekla da je do sada štetu prijavilo 126 opština i da su podaci o tome na sajtu njenog ministarstva (www.mgsi.gov.rs).

Zakonom je predviđeno da oni koji još nisu prijavili štetu, to mogu da učine u roku od osam dana od stupanja zakona na snagu.

– Ovo je prvi put da jedna Vlada hoće da pregledno i transparentno raspodeli novac i pomogne ljudima da što pre počnu normalno da žive nakon užasnih situacija i stanja u kojima se čitava država našla – ocenila je ministarka.

Šteta od poplava koje su polovinom maja pogodile Srbiju posle jake kiše, procenjena je na 1,5 milijardi evra (oko pet odsto BDP), a na međunarodnoj donatorskoj konferenciju u Briselu prikupljeno je 995 miliona evra povoljnih kredita i donacija za pomoć u otklanjanju posledica poplava.

Skupština Srbije je prihvatila i izveštaj Vlade o merama preduzetim radi spasavanja stanovništva i odbrane ugroženih mesta od poplava.