USVOJEN ZAKON: Roditelji koji ne vakcinišu decu biće kažnjeni do 150.000 dinara

spric
Petar Marković

Roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisalil svoju decu biće kažnjeni do 150.000 dinara, predviđeno je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 

Zakon je danas usvojila Skupština Srbije.

Taj iznos platiće i oni koji u postupku epidemiološkog ispitivanja ne govore istinu i ne daju tačne i potpune podatke značajne za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti.

Kazna je predviđena i ako se osoba ne pridržava naloga doktora medicine kada je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, kao i ako se pre putovanja u zemlju u kojoj ima kolere, kuge, velikih boginja, žute groznice, virusnih hemoragijskih groznica i malarije, kao i po povratku iz tih zemalja, ne pridržava obaveza propisanih zakonom.

 Preti ZARAZA u centru Beograda? Ono što se pojavilo na Fejsbuku učiniće da osetite mučninu u stomaku (VIDEO)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u skupštinskoj raspravi da se zakonom obezbeđuje se “visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi, sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i njihovo odstranjivanje i iskorenjivanje”.

Kako je istakao, za boravak dece u predškolskim, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodna je obavezna imunizacija, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje lekar.

Imunizacija je obavezna za decu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zauška, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom, influencija tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonijom.

Imunizacija je obavezna i za osobe izložene određenim zaraznim bolestima – hepatitisom B, hepatitisom A, trbušnom tifusu, besnilu, tetanusu, kao i za osobe koje u toku rada mogu biti izložene navedenim zaraznim bolestima.

 BEZ POLITIČKE KOREKTNOSTI: Evo zbog čega NE MORATE ‘lomiti jezik’ psiholoŠKINJOM, ginekoloŠKINJOM…

Vakcina će biti obavezna i za osobe u posebnom riziku od bolesti hepatitisom B, gripa, meningelnih bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonije i homofilusom influencija B, varičele, infekcije izazvane respiratornim, sinicijalnim visurima, imunodeficijenti i okogeni pacijenti.

Takođe i za putnike u međunarodnom saobraćaju, protiv žute groznice i drugih zaraznih bolesti po zahtevu zemalja u koje se putuje.

Usvojen je i Zakon o javnom zdravlju, koji, pored ostalog, predviđa osnivanje Nacionalnog saveta za javno zdravlje, u cilju unapređivanja saradnje svih nadležnih organa, organizacija, nosilaca i učesnika u sistemu javnog zdravlja.