Kompozicija koja je u petak uveče iz Beograda krenula za Bar, nepomično je stajala na pruzi više od osam sati.

Umesto relaksacije i odmora, putnike koji su u petak u devet sati uveče iz Beograda krenuli vozom put Bara, sačekala je prava drama.

– Od pet ujutru do podne smo stajali u mestu. Moje dete ima dve godine i tada smo već polako počeli da ostajemo bez hrane i vode – navodi za “Blic” M.T. koja je sa dvogodišnjim detetom krenula na letovanje.

Međutim, umesto mora i plaže, putnike iz ovog voza je juče ujutru dočekala – nedođija. Problem je nastao u četiri sata iza ponoći kada je teretni voz, koji je vukao automobile, pokidao električnu mrežu u Brodarevu. 

– S obzirom na to da je mreža pokidana, nema struje, što znači da su svi vozovi u blizini Prijepolja automatski stali. Čekala se lokomotiva ‘Dizelka’ koja sada prvo mora da izvuče i skloni teretni voz sa šina, a nakon toga će povući putnički voz iz Beograda do granice, posle koje će voz svoje putovanje nastaviti samostalno. Problem je što se vozovi gomilaju iza, pa tako iza beogradskog voza stoji i voz iz Subotice – objasnili su u Železničkoj stanici u Prijepolju. 

– Na svakih sat vremena su nam govorili ‘evo, krećemo za sat vremena’. Stajali smo više od osam sati, a nismo se ni makac pomerili. Voz stoji na sred šina, tako da, čak i kad bismo izašli napolje, ugrožavali svoje, a i živote svoje dece jer smo bili na šinama i svakog časa mogao je neko da nastrada – ističe M.T.

Nakon osmog sata čekanja, ljudi su ostali bez vode. Nervozni, šetali su gore-dole po pruzi, nestrpljivo iščekivajući da do njih dopre bar neka relevantna informacija. 

– Deca su postala jako nervozna, plakala su, vrištala. Nismo imali pelene, a o vodi i hrani neću ni da govorim. Narod se unervozio, omladina se napila – navodi M.T. 

Kako kaže, i voz iz Subotice je takođe bio pun beba i male dece. 

Osim nedostatka osnovnih potrebština, višečasovno čekanje u mestu rezultiralo je i time da su toaleti postali neupotrebljivi. 

– Toaletima ne možemo da priđemo, ceo voz smrdi. Izađemo napolje, a i tamo se sve oseća na fekalije i urin – kaže M.T. 

Osim porodica sa malom decom, starijih ljudi, u vozu je, kako M.T. priča, bilo i dosta stranaca. Očajni, nervozni, vidno umorni i izmučeni išli su po vozu i tražili objašnjenje. 

Nakon što je deveti sat čekanja izmakao na vidiku se pojavila lokomotiva “Dizelka” i putnici su mogli malo da odahnu. 

U saopštenju “Srbija voza” se navodi da se u vreme prekida saobraćaja “maksimalno vodilo računa o putnicima”, kao i da m je “obezbeđeno osveženje”.loading...