UŽASAVAJUĆI PODACI: Oko 1.000 osoba u Srbiji NE ZNA da ima HIV!

hiv
pixabay

Podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da je od januara do novembra 2017. dijagnostikovano novih 105 osoba inficiranih HIV-om.

 

U “Batutu” je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, održana je konferencija za štampu na kojoj je nevadeno da je od 3.585 osoba inficiranih HIV-om koliko ih je registrovano u Srbiji od 1985. godine do danas, 1.884 njih obelelo, a 1.105 osoba umrlo od te bolesti.

I ove godine, kako je navedela epidemilog Danijela Simić seksualni čin je i dalje dominantan uzročnik prenosa HIV, a posebno nezaštićeni analni seksualni odnosi.

U Srbiji trenutno živi 2.369 osoba inficiranih HIV-om, a procenjuje se da u našoj zemlji još oko 1.000 osoba ne zna da je inficirano.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović kaže da Svetska zdravstvena organizacija želi da do 2020. godine ide ka cilju da se 90 odsto obolelih dijagnostikuje, isto toliko pristupi lečenju i da se u 90 odsto slučajeva postigne rezultat smanjenja i prenosa infekcije na druge, objasnila je ona.

Žofija Pastan iz Svetske zdravstvene organizacije kaže da je ključ u ranom otkrivanju bolesti i pozdravlja to što vlada i “Batut” zagovaraju rano testiranje i donošenje nove strategije do 2025. godine.

U “Batutu” ističu da je trenutno je oko 1.500 pacijenata na lečenju, a primenjuje se kombinovana terapija koja je relativno savremena.

Inače, “Batut” u saradnji sa regionalnim institutima za javno zdravlje, ministarstvom zdravlja i kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, u 36 gradova sprovodi program besplatnog testiranja, edukacije i savetovanja stanovništva.

U svetu trenutno živi oko 37 miliona ljudi zaraženih HIV-om.