UŽASNA STATISTIKA MNOGO GOVORI O NAMA: Za nepuna 4 meseca 18 žena u Srbiji UBIJENO u porodičnom nasilju!

Porodično nasilje
Pixabay.com

Od početka 2018. godine u Srbiji je 18 žena smrtno stradalo u porodičnom nasilju, što predstavlja najveći broj žrtava porodičnog nasilja u poslednjih 10 godina.

 

U tekstu “Tragični bilans porodičnog nasilja” objavljenom u današnjem izdanju lista Politika, navedeno je da je tokom cele 2010, u porodičnom nasilju skoro isti broj žena stradao, kao od početka ove godine.

Advokat Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović je za taj list rekla da mnogi profesionalci i dalje ne prepoznaju situaciju visokog rizika, odnosno da je svaka treća žena ubijena tokom 2017. godine, nasilje prethodno prijavljivala policiji.

Ona je, komentarišući učinak Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je donet prošle godine, istakla da je dobro što je država uvela nultu toleranciju za nasilje.

List navodi da će za godinu dana biti izrečeno oko 10.000 hitnih mera udaljenja nasilnika, odnosno zaštite žrtve ali da najveći broj optuženih za nasilje u porodici i dalje dobija uslovne kazne.

 

Direktorka viktimološkog društva Srbije Vesna Nikolić Ristanović rekla je za list da represivni zakoni nemaju uticaj na smanjenje kriminaliteta.

Krivični zakoni ne mogu da reše nagomilane psihološke i porodične probleme. Mora se intezivirati rad na prevenciji fatalnih ishoda – istakla je Nikolić Ristanović.

Ona je dodala da se nasilnicima retko odredjuje pritvor, a to je “mera koja u najvećoj meri štiti žrtvu od eskalacije naslja i ubistva”.

Prema njenim rečima, primetan je “trend” samoubistava medju učiniocima nasilja u porodici.loading...