UŽIČANI OPREZ! U vodi pronađene i fekalne bakterije!

Gradsko kupalište na Đetinji u centru Užica zatvoreno za kupanje. Sumnja se da fekalije stižu iz naselja Turica

Gradsko kupalište na Đetinji u centru Užica i juče je bilo zatvoreno za kupanje i za sve vrste rekreacije na vodi, a u uzorcima vode akumulacije u centru grada, na kojoj su do ove godine hiljade Užičana provodile leto, nađene su i cijanobakterije i bakterije fekalnog porekla.

– Koncentracija cijanobakterija je nešto manja, dok je broj bakterija fekalnog porekla iznad dozvoljenih vrednosti, pa je zato i zabranjeno kupanje – saznaje Kurir iz izvora u gradskoj upravi.

Ova informacija nije juče iznenadila Užičane.

– Čudno bi bilo da Đetinja na toku kroz grad nije zagađena. Cijanobakterije ovamo stižu iz jezera Vrutci, a fekalije iz kanalizacije iz naselja Turica – kažu Užičani koje smo juče zatekli u šetnji kraj prazne užičke plaže.

Užičani su i juče, deseti dan zaredom, opsedali cisterne po gradu kako bi se snabdeli vodom za piće i kuvanje. Još nema precizne najave kada će voda iz gradskog vodovoda moći da se koristi za piće. Uzorci vode iz gradske mreže od petka i subote bili su negativni na cijanobakterije. Nadležni inspektori kažu da će sačekati kompletiranje svih rezultata i tek kada budu sigurni da je voda čista i bezbedna za upotrebu, biće izdata rešenja.

Ispitivanja uzoraka govore da cijanobakterija nema više ni u Sušičkim vrelima, iz kojih se grad snabdeva vodom, a nadležne brinu obilne kiše.