Vanredna situacija zbog najezde komaraca

Građani Kovina danima ne mogu da izađu na ulicu iz straha od komaraca koji su u rojevima opsedaju grad, a još se čeka na zaprašivanje.

– Strašno je, građani ne prestaju da se žale: ne mogu da prošetaju, na ulicu ne smeju baš kad temperature padnu. Deca su puna ujeda komaraca po celom telu – priča član kriznog štaba opštine Kovin Dragan Lisica i dodaje da su vlastima ruke skrštene jer je jedan od ponuđača na tanderu za prskanje komaraca podneo prigovor.

Poplavljeni najugroženiji
Skoro da ne postoji mesto u Srbiji gde nije zabeleženo povećano prisustvo komaraca.
Posebno su ugrožena područja koja su pre mesec i po dana bila pogođena poplavama, jer su se rojevi komaraca namnožili u barama stvorenim nakon povlačenja vode. U prilog im idu i vremenske prilike, odnosno kombinacija kiše i vlage i visokih temperatura.

– Već nedeljama čekamo da uprava za javne nabavke sastavi odgovor i da počne zaprašivanje komaraca – jada se Lisica.

Poplave su doprinele da se komarci izuzetno brzo množe i alergije su počele da izbijaju na sve strane. Pritom, nije zanemarljivo da je 2012. i 2013. po dvoje ljudi iz ove opštine životom platilo ujed komarca – preminuli su od groznice zapadnog Nila. Zato se građani plaše svakog ujeda komarca.

Kako se zaštititi od komaraca

izbegavati izlaske u rano jutro i kasne sate
postaviti komarnike
koristiti zaštitna sredstva poput „autana”
u slučaju alergijske reakcije staviti hladne obloge i javiti se lekaru ako se stanje pogoršava

Zvog svega toga opštinska uprava proglasila je 3. jula vanrednu situaciju, i to, kako glasi zvanično obrazloženje, zbog straha od „potencijalnog širenja epidemije bolesti zapadnog Nila usled najezde komaraca”. Iza ovog alarmantnog obrazloženja, priznaju čak i sami opštinari, kriju se vrlo pragmatični razlozi: bez proglašenja vanredne situacije Kovin još nedeljama ne bi bio prskan protiv komaraca, jer se zbog jednog prigovora tenderska procedura prilično razvukla.

– Vanredna situacije je jedini način da obezbedimo zaprašivanje komaraca – kaže Lisica.