VATIKAN JE STROGO ČUVAO OVU TAJNU: Papa Pavle Drugi 30 godina imao blisku prijateljicu!

Vatikan
Wikipedia

Pokojni papa Jovan Pavle Drugi održavao je više od 30 godina "intezivno prijateljstvo" s udatom filozofkinjom Anom Terezom Timjenječkom, prenela je britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si u reportaži koja je će biti večeras emitovana na toj televiziji

Njihova pisma “govore o najneobičnijem privatnom životu jedne od najpoznatijih ličnosti u svetu”, ocenio je Edvard Strouton, novinar koji je otkrio papinu prepisku.

Papa Karol Vojtila i Ana Tereza Timjenječka su jedno drugom napisali više od 350 pisama, koja su pronađena u poljskoj nacionalnoj biblioteci.

Pisma ukazuju da je američka intelektualka poljskog porekla gajila romantična osećanja prema tada kardinalu Vojtili.

– Draga Tereza, dobio sam tri tvoja pisma. Pišeš mi sva u razdoru, a ja nisam mogao da pronađem prikladne reči da ti odgovorim”, napisao je budući papa Jovan Pavle Drugi u jednom pismu iz 1976. godine, opisujući svoju prijateljicu kao “Božiji dar”.

– Bili su više nego prijatelji ali ne i ljubavnici –  rekao je Strouton i dodao da prepiska pokazuje “njihovu borbu za uzdržanošću jer su imali veoma intenzivan odnos”.

Sveštenik Bonjecki koji je godinama vodio poljsko izdanje lista Oservatore Romano, izjavio je Frans presu da se “žene često zaljubljuju u sveštenike što može da izazove mnogo neprilika”.

– Ako je bila zaljubljena u kardinala Vojtilu, verovatno nije bila jedina – rekao je sveštenik koji je proučavao život poljskog pape.

Prvo pismo datira iz 1973. godine a poslednje je napisano 2005. godine, nekoliko meseci posle papine smrti.