VAŽNO OTKRIĆE ZA SVE MATURANTE – MALE I VELIKE: Evo šta će se desiti ako LOŠE URADITE TEST NA PRIJEMNOM!

Učionica
Sxc.hu/igoghost

Bliži se polaganje malih i velikih matura i zato je najbitnije da shvatite šta će se desiti ako LOŠE uradite testove.

 

“Dragi mali i veliki maturanti, nalazite se pred važnim korakom ka budućnosti. Pazite šta radite, obratite pažnju na svaku tačku, zapetu, broj i brojčić.”

To je savet koji ćete čuti od mnogih – od nastavnika, profesora, dežurnih na polaganju, od roditelja, braće, sestara, starijih prijatelja… Ali to definitivno nije najvažnije što morate da znate o polaganju mature – bila ona mala ili velika.

Apsolutno najbitnija informacija koju morate imati u glavi pre, tokom i posle polaganja jeste – šta će biti ako loše uradite testove!

Biće – NIŠTA.

 

Ma koliko vam to zvučalo nemoguće i ma koliko vam matura sad, iz vašeg ugla, delovala kao nepremostiva prepreka ka budućnosti, neuspeh na testu ne znači ništa specijalno.

Verovali ili ne – i posle loših rezultata svanuće novi dan i ponovo će zaći sunce, vi ćete i dalje živeti, jesti, piti, spavati, plakati i smejati se.

Možda ćete usled treme loše uraditi zadatak koji inače radite žmureći. Možda će vam biti previše vruće da razmišljate. Možda će vam znoj curiti niz vrat pa će vas nervirati. Možda će vam smetati neka muva u učionici. Možda će vam, jednostavno, stati mozak. I, možda ćete dobiti baš loše rezultate sa maturskih testova.

Šta će biti posledica toga? Pa, ništa!

Možda nećete upisati prvu sa liste želja za srednju školu, možda nećete upisati odsek ili fakultet koji želite.

Sve i da se tako nešto desi, nemojte misliti da je smak sveta. Možda ćete baš u toj srednjoj školi koju niste hteli da upišete otkriti šta vas čini srećnima. Možda na fakultetu koji ste upisali umesto željenog pronađete sebe, shvatite da vam od ruke ide nešto za šta ni u ludilu niste mislili da će vas uopšte privući.

Morate da shvatite da loše ocene i loši rezultati nisu smak sveta. A najčešće nisu ni pokazatelj lošeg znanja, već manjka koncentracije, viška treme ili stresa. Posle svakog lošijeg uspeha (nećemo reći “neuspeh”) treba da se smirite i da pokušate da sami zaključite zašto to može da bude i dobro i šta možete da učinite da se poboljšate.

Shvatite da snovi i život nisu jedno te isto i da život često daje sve od sebe da nas saplete i pokvari nam želje, ali to ne znači da treba da prestanemo da sanjamo i da se nadamo. Radite na sebi, radite na svojoj duši jednako kao i na svom umu. Koje god škole i fakultete upisali i učili, radite na sebi onako kako želite da se razvijate – i tako ćete uspeti da ostvarite sve svoje snove.

 

Onog trena kad odete na polaganje mature, male ili velike, zaboravite na sve. Na tatin strog pogled, na mamino strepljenje, na razredne starešine koji u vas ulažu nade. Zanemarite drugove i drugarice koji drhte pored vas, baš kao i prijatelje koji vas zasipaju porukama podrške. Kao i uvek, tako i u momentu kada spuštate vrh olovke na papir na kojem se nalazi test – važni ste samo vi.

Radi se o vašem životu, vašim željama vašem dobrom ili manje dobrom uspehu. Ne dozvolite da bilo ko ili bilo šta utiče na vas i ne razmišljajte o tome kako će ko reagovati na dobre ili manje dobre rezultate. Sedite mirno i rešite to, nonšalantno, poput skandinavke u novinama.

Matura nije samo pokazivanje savladanog znanja već je, što je i važnije, dokazivanje zrelosti. Način na koji prihvatite rezultate, kakvi god oni bili, govoriće o vama mnogo više od brojke koja je ispisana pored vašeg imena.

Zato, pamet u glavu, mir u srce i sledite svoje snove – šta god da bude, biće dobro!