Već 13 godina ne znamo ko je ubio Milana Pantića

Danas se obeležava 13. godišnjica ubistva novinara Milana Pantića, čija smrt još nije rasvetljena.

Dopisnik „Večernjih novosti” iz Jagodine Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine udarcima tupim predmetom u glavu u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice.

Pomen na jagodinskom groblju zakazan je za 12 sati, nakon čega će porodica, prijatelji i kolege novinari obići mesto gde je ubijen i položiti cveće na bistu na trgu koji nosi Pantićevo ime.

Prisustvovaće i predstavnici grada, novinarskih udruženji Komisije za istragu ubistava novinara.

Godinama unazad predstavnici novinarskih udruženja Srbije na dan ubistva Pantića upućuju apele nadležnim organima da pronađu nalogodavce i ubice.

Nezavisno udruženje novinara Srbije danas je podsetilo da se ni 13 godina od ubistva Pantića još ne zna ko je i po čijem nalogu izvršio taj zločin.
U saopštenju NUNS je ponovio da će sloboda informisanja i medija u Srbiji ostati u mračnoj senci pritisaka, zastrašivanja, fizičkog ugrožavanja i nekažnjivosti zločina nad novinarima sve dok se potpuno ne rasvetle ubistva novinara Milana Pantića, Slavka Ćuruvije i Radislave Dade Vujasinović.

NUNS je istakao da javnost očekuje da posle podizanja optužnice protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti, osumnjičenih za ubistvo Ćuruvije, istražni organi učine sve kako bi se napravili pomaci i u istragama ubistava Milana Pantića i Dade Vujasinović.

Neposredno pre ubistva Pantić je u “Večernjim novostima” pisao o vezama ljudi iz političkog i privrednog života Pomoravskog okruga sa ljudima iz kriminogene sredine.

Policija je, posle ubistva, na informativni razgovor privela skoro 2.000 ljudi. Napravljen je i foto robot potencijalnog ubice, a policija je raspisala i nagradu od tadašnjih 300.000 nemačkih marka.

Ubice i nalogodavci, međutim, nisu pronađeni iako su tokom ovih 13 godina visoki policijski zvaničnici davali izjave da ima pomaka u istrazi. Tako je 2005. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dragan Jocić izjavio da Pantić nije trebalo da bude ubijen, već samo zastrašen.

U poslednje vreme mediji su izveštavali da ima izvesnih novih saznanja u vezi sa ubistvom Pantića, čak su se pominjala i imena mogućih osumnjičenih za ubistvo ali konkretnih rezultata nije bilo.

Nadu da će se pronaći ubice daje, ocenjuju kolege Pantića, i nedavno podignuta optžnica Tužilaštva za organizovani kiminal, protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti, osumnjičenih za ubistvo Ćuruvije.

U znak sećanja na Pantića ustanovljena je nagrada za novinarsku hrabrost koju su ove godine dobili fotoreporter Tanjuga Nemanja Jovanović i dopisnica “Večernjih novosti” iz Kruševca Sofija Babović.

Njima će u Narodnoj biblioteci u Jagodini biti uručena nagrada za novinarsku hrabrost „Milan Pantić”, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Nagradu dodeljuju „Večernje novosti”, a o izboru dobitnika je odlučivao petočlani žiri, koga su činili predstavnici UNS-a, NUNS-a, „Večernjih novosti”, jagodinskog „Novog puta” i Književnog kluba „Đura Jakšić” u Jagodini.

Nagradu su do sada dobili novinari Jugoslav Ćosić, Živojin Rakočević, Mišo Ristović, Nikola Vrzić, Vladimir Mitrić, Zagorka Uskoković, Dragana Zečević, Darko Dimitrijević, Branko Stanković, Rikardo Jakoni, Aleksandra Delić, Andrija Igić i Ivan Radulović.