Dok kandidati za upis prve godine osnovnih, master i doktorskih studija brinu da li će upisati željene studije, oni koji su pre uvođenja Bolonje upisali studije brinu na koji način će moći da završe davno započete studije. Da li će se nešto menjati ili je krajnji rok za završetak studija po starom sistemu 30. septembar?

 

Večitih studenata ima mnogo, kažu na Univrezitetu u Beogradu. Aktivnih mnogo manje nego onih koji su nekada upisani i nisu završili studije. Sakupljaju se podaci o onim akademcima koji su prijavljivali ispite u prethodnoj godini. Na farmaciji ih je oko 600, na medicini 1.800, Filološkom 800.

– Mi smo bili u nekim kontaktima, sada je vreme već dosta odmaklo, ne znam da li će se menjati zakon. Mislimo da nije dobro da se promeni opet zakon i to produži, mi sada organizujemo i menjamo naše statute kako bismo i njih mogli da primimo i da ih uključimo u sadašnje studijske programe i da iskoriste ono što su nekada polagali, da se uključe po novom Bolonjskom procesu i u skladu sa ovim zakonom – kaže Nada Kovačević, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Spremnost i volja da se ovo pitanje reši postoji, ali mora da postoji i jedinstven stav. Istovremeno, mora da se vodi računa o autonomiji univerziteta, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

– Ja nisam birokrata te neću vraćati loptu, nego smo zamolili univerzitet, čekamo Konferenciju univerziteta, ona je 14. u mesecu, zamolili smo i grupe studenata koji su se meni javljali, da oni razgovaraju – kaže Šarčević 

Kaže da je stanje šareno i da će pokušati da se to pitanje reši.

– Priča je mnogo, mnogo stara i pokušaćemo da je rešimo. Nisam dao nikakvo tvrdo obećanje, ali da ću pokušati da uradim sve što je do mene, to hoću – kaže Šarčević.

Rok za završetak studija pred bolonjcima je 30. septembar.loading...