VELIKA PROMENA ŠKOLSTVA U SRBIJI: Da li podržavate ukidanje druge smene?

Škola
Beta

Jednosmenski rad u školama je apsolutni prioritet prosvete u Srbiji, izjavio je danas predsednik Nacionalno prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski.

 

– Ne postoji zemlja Evropske unije u kojoj se radi u dve smene. Jednosmenski rad omogućuje da đaci u školi obave praktično sve školske i domaće zadatke. On omogućuje roditeljima da mirno, posle povratka kući sa posla, mogu da se posvete drugim, vanškolskim aktivnostima sa svojom decom – rekao je Lipkovski za portal “Gradski biro”.

On je naveo da bi tako kompletna priča o “preopterećenosti, teškim torbama, nepotrebnom plaćanju dodatne nastave” i mnogim drugim primedbama bila prevaziđena.

– Nažalost, uvođenje jednosmenskog rada nije u kompetencijama Saveta već Ministarstva prosvete – kazao je on.

Upitan da li je potrebno da deca imaju udžbenik za fizičko Lipkovski je rekao da je to pitanje u isključivoj nadležnosti stručne javnosti koja se bavi nastavom fizičkog vaspitanja.

– Ovo je stručno pitanje, na koje mogu u ovom trenutku da dam samo laički odgovor. S obzirom, da ni u mom školovanju, ni u školovanju moje dece pa ni unuka tih udžbenika nije bilo i nema, očigledno je da se bez njih može. S druge strane, od dobrih udžbenika (i knjiga uopšte) nikad ne može biti štete – kazao je on.