VELIKI ŠKOLSKI ČAS: U Kragujevcu održan moleban streljanima đacima i profesorima

Poslata je poruka mira i apel da više nikad ne bude tragedija poput one 21. oktobra 1941. godine.

spomen park kragujevački oktobar
wikipedia.org/Nevena Dugalić

U Memorijalnom parku Šumarice u Kragujevcu održan je moleban djacima i profesorima ubijenim na današnji dan 1941. godine i izveden tradicionalni komemorativno-umetnički Veliki školski čas povodom 77. godišnjice streljanja civila u Drugom svetskom ratu.

Vence kod spomenika streljanim djacima i profesorima položili su predstavnici Prve kragujevačke gimnazije, ministarka bez portfelja Slavica Djukić Dejanović, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, izaslanici ambasada Nemačke, Palestine, Slovačke, Izraela, Belorusije, Češke, Francuske i Rusije, kao i predstavnici Šumadijskog okruga i Univerziteta u Kragujevcu.

Slavica Djukić Dejanović je rekla da je veliki školski čas i ove godine poslao poruku mira i apel da više nikad ne bude tragedija poput one 21. okrtobra 1941. godine.

“Sam školski čas ima uvek i umetničku notu ali ono što je najvrednije to su deca, Kragujevčani koji ga čine masovnim časom i ta poruka odlazi iz Kragujevca. Mislim da niko ne zna istoriju novijeg doba tako dobro kao Kragujevčani zahvaljujući Velikom školskom času”, poručila je Djukić Dejanović.

Na Velikom školskom času u 11 časova, izveden je adaptirani tekst drame Djordja Milosavljevića “Nisam kriv što sam živ”, u režiji Sladjane Kilibarde.

Pred početak programa, Milosavljević je rekao novinarima da je tim dramskim tekstom želeo da skrene pažnju na one koji su preživeli streljanje, kao i na one koji sada žive.

“Ovo bi trebalo da bude mali iskorak jer je tekst dramski više nego što je poema. Njegov smisao u stvari je sadržan u njegovom naslovu – ‘Nisam kriv što sam živ’. To je citat glumca Mije Aleksića, koji je preživeo kragujevačko streljanje”, kazao je Milosavljević.

Taj dramski tekst je postavljen u tri vremena – 1941, 1991, i 2001. godinu, s vršnjacima koji obrazuju dva trougla dramskih lica: jedan su preživeli šumaričkog pogroma, a drugi su mladi na obeležavanju 50-godišnjice tog stradanja.

U izvodjenju adaptacije “Nisam kriv što sam živ” učestvovali su Marko Baćević, Miodrag Pejković, Miloš Krstović, Matija Ristić, Marija Rakočević i drugi, kao i hor SKC, Kragujevačko pevačko društvo i Lenka Stojčević.

Autor muzike je Dragoslav Tanasković, a kostimografkinja Jelena Janjatović.