Verbić: Ispitujemo i drugi Jovanovićev rad

Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da podaci koje je Mića Jovanović izneo o svom doktoratu potvrđuju da on zapravo nema doktorat stečen u Londonu 1983. godine.

– Iskaz koji je Ministarstvo dalo pre nekoliko dana je praktično potvrđen – rekao je Verbić novinarima u školi Miloš Crnjanski na počektu polaganja male mature.

Što se tiče doktorata ministra policije Nebojše Stefanovića, to je za ministra Verbića završena priča, s obzirom na rezultat komisije Megatrenda, koja je ispitala taj rad.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo prosvete prikuplja podatke o drugom doktoratu bivšeg rektora Megatrenda i konsultuje pravnike koji treba da kažu da li tim pitanjem Ministarstvo treba da se bavi.

– Nismo sigurni da li postoji potreba za proverom. Prikupljamo podatke o tom doktoratu i konsultujemo se sa pravnicima da li je to pitanje kojim treba da se bavi Ministarstvo – rekao je Verbić.

On je ocenio kao „vrlo pozitivnu stvar” to što je Jovanović podneo, a senat Megatrend univerziteta prihvatio njegovu ostavku na mesto rektora.

– Ono čime bi mi sada trebalo da se bavimo jeste da vidimo kako će studenti tog Univerziteta što bezbolnije proći kroz ovaj krizni period – naveo je Verbić.

Ministar je kazao da studenti Megatrenda ne bi trebalo da osećaju posledice ovoga što se poslednjih dana dešava.

– Studenti ne bi trebalo da osećaju bilo kakve posledice zbog ovoga. Na nama je da vidimo koji su načini, da omogućimo da se što regularnije nastavi njihovo studiranje – rekao je Verbić.

Verbić je dodao da je doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića ispitala komisija Megatrenda i da je to za njega završena priča.

On kaže da se nada da neće morati da formira komisiju koja će se baviti doktorskom disertacijom ministra Stefanovića, osim ako to, kako je rekao, politička situacija bude zahtevala.

– Lično, nadam se da neće biti takve komisije, jer će to biti presedan i to znači da ministar zalazi u nešto što je posao univerziteta – rekao je Verbić, odgovarajući na pitanje da li izveštaj komisije Megatrenda, univerziteta na kome je doktorska teza i odbranjena, može da bude diskutabilan.

Ali, kako je rekao, ako politička situacija to bude zahtevala, onda će ministar morati da napravi takvu komisiju. On je ponovio da se iskreno nada da neće.

– Univerzitetska komisija je rekla svoje o disertaciji ministra Nebojše Stefanovića i mi poštujemo odluku, ali ako postoje rekacije koje dovode u pitanje rad komisije, način na koji je dobijena akreditacija, o tome može da se razgovara, ali kod reakreditacije univerziteta – rekao je Verbić i naveo da nije pročitao disertaciju ministra Stefanovića, jer ga ta tema ne interesuje.

– Ministar jedva da stigne da pročita šta piše u novinama, a kamoli da stigne da pročita ceo doktorat – rekao je on .

On ipak nije, zbog situacije “ovakvih razmera” odbacio mogućnost formiranja zajedničkog komiteta, komisije u kojoj bi bili Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Komisija za akreditaciju…

– U ovom trenutku, komisija se ne formira – rekao je on odgovarajući na pitanje da li će Ministarstvo preko matičnih odbora pokrenuti pitanje doktorske disertacije ministra Stefanovića.

Matični odbori mogu da reaguju na zahtev univerziteta, a Ministarstvo ne može da traži od univerziteta da pokrene tu proceduru, taj deo radi sam univerzitet, rekao je Verbić i naveo da postoje različita tumačenja toga šta je u čijoj nadležnosti.