VEROVALI ILI NE: Aleksandar Vulin za afere ‘nagrađen’ sa 1,3 milijardi evra!

Ministar rada Aleksandar Vulin, koga u poslednje vreme prate brojne afere u vezi s raspodelom narodnog novca, dobio je iz budžeta više para od većine ministara.

Na raspolaganju će imati čak 1,3 milijarde evra. Ogroman novac dat za „igranje” nekome ko je samo u poslednja dva meseca imao nekoliko afera oko trošenja budžetskih para. Osnovno pitanje je ko će i da li će kontrolisati Vulina u 2015? U Ministarstvu finansija za „Blic” tvrde da će to biti oni.

– Prema planu rada za 2015, Budžetska inspekcija će kontrolisati Ministarstvo rada – kažu u Ministarstvu finansija.

SRAMOTA ALEKSANDRA VULINA: Pogledajte kakve je paketiće podelio bolesnoj deci! (FOTO)

Najviše prostora za marifetluke, kako je dosadašnja praksa pokazala, ima u programima za dodeljivanje novca nevladinom sektoru. A u Vulinovom budžetu je za te stavke ostavljeno prilično sredstava. Međutim, nije sporan iznos, već ministar Vulin, koji se pokazao kao dobar pronalazač rupa u zakonu, a dokazao je i da je sklon nepravednoj raspodeli novca.

VULIN ZABORAVIO NA AFERU? Da li je ćutanje Vlade znak odobravanja? (VIDEO+FOTO)

Ministarstvo: Budžet nije usvojen
Na konkretno pitanje da li postoji jasan plan trošenja sredstava iz Ministarstva za rad nismo dobili odgovor. Umesto toga, stiglo je objašnjenje da budžet još nije usvojen i da će nam po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja biti dostupan na sajtu Ministarstva za rad po usvajanju.

Tako, na primer, u 2015. godini samo za podršku udruženjima i lokalnim zajednicama Vulin na raspolaganju ima više od 600 miliona dinara. Tu je i 44 miliona dinara za NVO koje se bave boračkim pitanjima, a čak 80 miliona dinara biće izdvojeno za, kako je to navedeno u budžetu, „očuvanje tradicije oslobodilačkih ratova”. Sve same „poslastice” za ministra Vulina.

Podsećanja radi, u 2014. Vulin je dodelilo 1,8 miliona evra sumnjivim organizacijama socijalne zaštite koje vode partijski kadrovi, preletači, čitave porodice i rodbina.

Istovremeno je odlučio i da potroši 1,4 miliona evra na kancelarijski nameštaj i kompjutersku opremu za ustanove socijalne zaštite izbegavajući tender i sugerišući nabavljače, čime je ostavio veliki prostor za mito i korupciju.

U Državnoj revizorskoj instituciji još ne znaju ni da li će se baviti načinom trošenja novca u Ministarstvu rada u 2014. Kako je „Blicu” rečeno u DRI, plan revizije za 2015. trebalo bi da bude usvojen do kraja godine, kada će se znati da li će Vulin biti pod lupom revizora.