VETAR KAO FEN: U Srbiji danas TROPSKE VRUĆINE, pojačano UV ZRAČENJE, opasnost od POŽARA

vrućina
Dnevno.rs/Petar Marković

Nad Srbijim će se danas nalaziti veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa će duvati umeren do jak južni i jugozapadni vetar, u brdsko-planinskim predelima povremeno sa olujnim udarima i preko 70 km/h.

 

Pred Srbijom je još jedan vreo i tropski dan.

I dok je u južnim, jugoistočnim, jugozapadnim i zapadnim predelima Srbije bila veoma prijatna noć sa minimalnom temperaturom tokom jutra od 16 do 20°C, u ostalim predelima Srbije bila je tropska noć i minimalna temperatura nije se spuštala ispod 20°C, a u košavskom području i u Beogradu niti ispod 25°C i to upravo zbog fenskog efekta veoma tople košave.

Na jugu Banata košava je imala i olujne uadare preko 70 km/h, a tokom jučerašnjeg dana na području Vršca jugoistočni vetar imao je olujne udare i preko 90 km/h. Ovog jutra na istoku i severoistoku Srbije ponegde ima i slabe kiše, pljuskova i grmljavine. Maksimalna temperatura u Srbiji biće danas od 32°C na severozapadu do 38°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 36°C.

Nad Srbijim će se danas nalaziti veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa će duvati umeren do jak južni i jugozapadni vetar, u brdsko-planinskim predelima povremeno sa olujnim udarima i preko 70 km/h. Ovaj vetar biće vreo i imaće karaktersitike fena. Jak jugozapadni vetar duvaće i u Beogradu. Vetar će oslabiti tek pred kraj dana.

Danas se očekuju i veoma visoke vrednosti UV zračenja, u planinskim predelima i ekstremno vioske vrednosti. Od 10 do 16 časova izlaganje na suncu ne treba biti duže od 15-20 minuta, u suprotnom uz obaveznu upotrebu adekvatne zaštite.

Očekuje se veoma velika opasnost od sunčanice i toplotnog udara. Preporučuje se dosta tečnosti i lagane hrane, a vozačima da na put ne kreću u najtoplijem delu dana i da se u saobraćaju na duže puteve prave česte pauze. Veoma visoke temperature utiču veoma nepovoljne i po životinje, pa se savetuje da se posude sa vodom ostave ispred zgrada, kuća i drugih objekata, kako životinje ne bi dehidrirale ili nastradale. Kako se danas očekuju veoma visoke temperature i jak, na udare i olujni jugozapadni vetar, očekuje se i velika opasnost od šumskih požara i požara na otvorenom, pa ne treba paliti vatru na otvorenim povšinama, niti bacati opuške.