VIDEĆE GA POLA SRBIJE: Krst težak 40 tona niče na planini iznad Kraljeva (FOTO)

planina Stolovi
print screen/youtube.com/putoljub

Simbol hrišćanstva biće visok 33,5 metara a izgradnja je planirana na planinskom masivu Stolovi.

 

Stolovi su planinski masiv koji se izdiže iznad Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške banje, Ibarske klisure i srednjovekovnog grada Magliča. poznat je po stoletnim šumama, proplancima, mirisnim narcisima i krdu poludivljih konja, a uskoro će biti prepoznatljiv i po nesvakidašnjoj atrakciji – pravoslavnom krstu visokom čak 33,5 metara i teškom 40 tona. “Novosti” pišu da će ovaj krst, kao simbol Hristovih godina i samog hrišćanstva biti postavljen na Usovici, najvišem vrhu ove planine, na nadmorskoj visini od 1.375 metara.

– Nadam se da ćemo uspeti da krst postavimo do naredne godine kao svojevrstan prilog sadašnje generacije Kraljevčana osmovekovnom jubileju autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Postavljanje krsta se finansira isključivo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, institucija i privatnih firmi. Od toga i zavisi da li ćemo uspeti u našoj nameri – kaže protojerej Ljubinko Kostić.

Uprkos veoma nepristupačnom terenu, za proteklih godinu dana izgrađen je temelj sa postamentom, osveštan minulog vikenda uz pravoslavni obred i u prisustvu episkopa žičkog Justina, sveštenika Eparhije žičke, predstavnika lokalne samouprave, ovdašnjih institucija i mnogobrojnih gostiju.

Na inicijativu kraljevačkog PSD “Gvozdac”, ovo pravoslavno znamenje postavlja se i u čast vojnika srpske vojske koji su poginuli na Stolovima prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu.

– Vrh Usovica planski je izabran kako bi se krst video i sa okolnih planina Jastrepca, Kopaonika i Rudnika. On će podsećati naredne generacije da su u okolini Kraljeva nastale i srpske svetinje, srednjovekovni manastiri Žiča i Studenica – ističe Miroslav Stanić, predsednik PSD “Gvozdac”.

U izgradnju temelja sa postamentom ugrađeno je višo od 135 kubika betona i oko 6.500 kilograma armature. Ideja inicijatora je da krst bude osvetljen, kao i da se strujom snabdeva iz solarnih ćelija ili mini vetrenjače.