“VIRUS SE SADA NAJLAKŠE PRENOSI”: Dr Kisić objašnjava zašto je ovaj talas jači od prethodnih

Dr Darija Kisić Tepavčević objasnila je zašto se virus sada lakše prenosi, kao i zašto je ovaj talas toliko jači u odnosu na prethodna dva.

Printscreen RTS

Vakcina protiv korona virusa tema je broj jedan u svetu, što je potpuno razumljivo ako znamo da je opasnim virusom zaraženo više od 62 miliona ljudi širom sveta, a preminulo je 1,4 miliona.

Najavljeno je da će vakcina protiv kovida pre Nove godine stići u Srbiju, a evo šta o tome kaže članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

– Naša zemlja je od početka bila u pregovorima sa svim vodećim kompanijama u svetu koje proizvode vakcine. Još uvek nijedna vakcina nije registrovana u zemlji porekla, ali se nalaze u završnim fazama ove procedure i ono što je sigurno jeste da će vakcina u našoj zemlji biti u primeni kada se registruje u zemlji porekla, kada se pokaže da je bezbedna i efikasna i kada prođe sve potrebne procedure u našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva i dobije sve potrebne sertifikate da je bezbedna za upotrebu u našoj populaciji – objašnjava Kisić Tepavčević.

Ona kaže da bi vakcinisala sebe i članove svoje porodice ukoliko bi se vakcina u skorije vreme pojavila u Srbiji.

Broj zaraženih korona virusom već danima je u našoj zemlji na veoma visokom nivou, a dr Kisić podseća da je sada sezona kada se virus najlakše prenosi.

– Nalazimo se u periodu godine kada je sezona respiratornih infekcija i kada je najlakše njihovo prenošenje. Korona virus koji izaziva bolest kovid-19 pokazao se kao veliki neprijatelj čovečanstvu. Prošlo je više od godinu dana otkad nam je ovaj virus poznat, a porast učestalosti obolevanja i umiranja uzrokovan ovom infekcijom beleži se širom sveta. Prošle godine u ovo doba SARS-Kov-2 je bio ograničen samo na područje Kine, a sada praktično nema dela sveta gde ovaj virus nije unesen. Ovaj virus se prenosi najlakšim putem prenosa, tj. kapljičnim putem pa lagano pronađe put do osetljive osobe čim za to ima uslova – navodi doktorka.

U poređenju sa prethodna dva talasa epidemije u Srbiji, čini se ovaj treći jači.

– Ono što je specifično sa ovim poslednjim pikom i poslednjim naletom korona virusa jeste da se nalazimo sada u sezoni respiratornih infekcija. Prethodne godine u ovom periodu korona virus bio je ograničen samo na Kinu i u većinu zemalja je ušao kada je sezona respiratornih infekcija jenjavala. Znamo da je kod nas ušao 6. marta, kada je sezona gripa već polako počela da jenjava. U ovom poslednjem naletu korona virusa specifično je to da je virus sada u mnogim populacijama, a imamo sve uslove za njegovo masovno prenošenje. Virus se ponaša uvek isto, nalazi put do osetljivih osoba, ali jedina specifičnost sada jeste da je prisutan u populacijama u momentu kada je njegovo najlakše prenošenje – objašnjava doktorka.