VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Od maja ćete lekove na recept podizati na POTPUNO DRUGAČIJI NAČIN

apoteka
Pixabay.com

Podizanje lekova će od maja ići na elektronski recept, a da li će nakon toga i dalje biti u upotrebi i papirni recepti, zavisi od dogovora Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

 

Poznato je da će elektronski recept imati isti rok važenja kao sadašnji papirni, što znači sedam dana za skoro sve lekove, osim za antibiotike (tri dana) i lekove sa D liste (30 dana), pišu “Novosti”.

Miroslav Pevac, zadužen za integraciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), kaže da je od priprema za uvođenje elektronskog recepta ostalo još da se na IZIS-u pokrene aplikacija i da apoteke integrišu softver.

Jedna od velikih prednosti elektronskog recepta biće ta što će se terapija za hronične bolesnike propisivati za šest meseci, objašnjava Pevac.

Pacijenti više neće morati da idu svaki mesec po lekove, već jednom u pola godine jer će recepti automatski biti izdavani za šest meseci, a sukcesivno će pristizati na realizaciju za 30 dana.

Osim uštede u vremenu, biće i finansijske uštede budući da se u Srbiji godišnje izda 60 miliona recepata, pa se procenjuje da će se samo na štampanju obrazaca za terapiju uštedeti dva miliona evra godišnje.

Posle posete izabranom lekaru koji je sam, ili po preporuci specijaliste, propisao terapiju, pacijent će ići u bilo koju apoteku i zdravstvenom karticom podići lek, naglašava Pevac.

Kako vam se sviđaju nove promene?loading...