Vučić je reka oda je Srbija, zahvaljujući dobrim političkim odnosima i vezama sa UAE, tim kreditom uspela da uštedi 300 miliona evra.

Vlada Srbije odobrila je danas ugovor o zajmu Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara za državni budžet Srbije.

– Nikada ništa ovako povoljno nismo dobili. Na ovome smo na godišnjem nivou uštedeli trećinu onoga što prikupimo solidarnim porezom – rekao je na sednici Vlade otvorenoj za javnost, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je predsedavao sednicom.

Vučić je dodao da Srbija nikada ranije nije dobila povoljniji kredit i izrazio nadu da će novac biti iskorišćen za vraćanje “najgorih dugova”, a da će deo biti uložen u podsticanje privrede.

Vučić je reka oda je Srbija, zahvaljujući dobrim političkim odnosima i vezama sa UAE, tim kreditom uspela da uštedi 300 miliona evra.

– Hoću da zahvalim i ljudima u Srbiji koji su verovali da neki ljudi govore istinu, i da nisu obmanjivali javnost, uz posebnu zahvalost vladi Abu Dabija za nešto ovako povoljno – rekao je on.

Vučić je izrazio nadu da će, ko god da pobedi na predstojećim izborima, održavati dobre odnose sa UAE.

Ministar finansija Lazar Krstić je rekao da saradnja sa UAE napreduje odlično i da niko ne bi davao tako povoljne kredite da ne smatra da Srbija ima šansu da kredit vrati.

– Ovakve stvari nisu tipične, neke od stvari proizilaze iz odličnih političkih odnosa koje uspevamo da izgradimo – dodao je on.

Krstić će sutra, u četvrtak, u UAE potpisati ugovor o zajmu po kamatnoj stopi od dva odsto godišnje, i sa rokom otplate od 10 godina.

– Povlačenje novca će biti u jednoj tranši, kada se za to stvore zakonski uslovi, odnosno kad zakon ratifikuje Skupština Srbije posle izbora, početkom drugog kvartala 2014. godine – rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima, nisu postavljeni uslovi kako će taj novac biti potrošen.

– Deo sredstava će nam omogućiti da uspostavimo ekonomsku politiku koja će nam pomoći da prebrodimo socijalni efekat krize i da damo zamah stranim i domaćim investicijama – rekao je on.

Krstić je dodao da bi se Srbija svakako morala zadužiti za taj iznos da nije dobila novac od UAE, ali bi uslovi bili teži.

– Uslovi po kojima bismo se zadužili bi bili između šest i sedam odsto, sa sličnim uslovima ukoliko bismo to radili na deset godina, to znači da na godišnjem nivou štedimo oko 40 miliona dolara sa ovakvim uslovima – rekao je on.

Na kraju sednice, viceprejmijer Vučić je zatražio od ministra zaduženog za Kosovo, Aleksandra Vulina da za sledeću sednicu pripremi informacije o novim kosovskim oružanim snagama i o zabrani pojedinim opozicionim političarima da uoči izbora posećuju Kosovo.

Vučić je kritikovao ministra poljoprivrede Dragana Glamočića jer ne dolazi redovno na sednice Vlade.