‘Vlada Srbije sprema sahranu obrazovanja, a opelu će prisustvovati Vučić, Vujović i Verbić’

'Postoje tri prevare Vlade Srbije, među kojima je i da spremaju da smanje platu u februaru od pet do osam odsto i tako sahrane obrazovanje, a opelu će prisustvovati premijer (Aleksandar Vučić), ministar finansija (Dušan Vujović) i ministar prosvete (Srđan Verbić)' kazao je Brajković'.

Predsednik Sindikata radnika zaposlenih u prosveti Srbije Slobodan Brajković izjavio je danas je povećan broj škola koje štrajkuju i upozorio da Vlada Srbije sprema
smanjenje plata od pet do osam posto u februaru suprotno dogovoru sa sindikatima.

– Postoje tri prevare Vlade Srbije, među kojima je i da spremaju da smanje platu u februaru od pet do osam odsto i tako sahrane obrazovanje, a opelu će prisustvovati premijer (Aleksandar Vučić), ministar finansija (Dušan Vujović) i ministar prosvete (Srđan Verbić) – kazao je Brajković za agenciju Beta.

On je naveo da su među prevarama i to da su predstavnici vlade i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja osnovali komisiju za rad na Zakonu o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja bez predstavnika sindikata prosvete.

– Oni su u međuvremenu formirali komisiju od 30 članova, a nas su pozvali tek sutra da se priključimo kada je Zakon već pri kraju. Hoće da ukinu član 5 kojim se reguliše tehnološki višak – dodao je Brajković.

Kako je objasnio, do sada je taj član regulisao da se svakoj osobi proglašenoj tehnološkim viškom nađe drugi posao, a sada će da uvedu da se ljudi zapošljavaju na konkurs, što je “suprotno svim pravilima”.

Prema njegovim rečima, sindikatima je obećano i da će platni razredi biti jedinstveni za sve delatnosti koje se finansiraju iz budžeta, a onda su prešli na parcijalne platne razrede.

– Mi ćemo nastaviti sa štrajkom, imamo danas protest u Kragujevcu, tokom meseca u Zrenjaninu i mi ćemo učiniti sve sutra i prekosutra na sastancima s predstavnicima vlade i ministarstva da se ništa od ovoga ne desi – istakao je predsednik Sindikata radnika zaposlenih u prosveti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da u zemlji neće biti dodatnih mera štednje, osim onih koje je Vlada Srbije već objavila.