Vlada Srbije usvojila predlog ZAKONA O PLATAMA: Ovo su promene koje nas čekaju!

Dušan Vujović
Beta

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o platama i poslala ga u Skupštinu, kako prenosi "Blic".

 

Kao što je “Blic” pisao, ministar Dušan Vujović je odustao od ideje da minuli rad bude ukinut kao posebna stavka u zaradi i bude samo deo koeficijenta za obračun plate. Tako će zaposleni i dalje po osnovu minulog rada dobijati uvećanje plate od 0,4 odsto po godini staža.

 
Zaposlene u javnoj upravi pre toga je uznemirila nedavna najava ministra finansija Dušana Vujovića da će im po novom zakonu tokom bolovanja za 65 odsto biti umanjena osnovna plata, a ne prosek 12-mesečnih primanja u koji ulaze i dodaci za dežurstva, rad vikendom i praznikom, prekovremeni rad, noćni rad, regres…

USVOJEN ZAKON: Roditelji koji ne vakcinišu decu biće kažnjeni do 150.000 dinara

Međutim, iako je čak pretio i ostavkom ako njegov predlog ne prođe, Vujović se predomislio i pristao na to da se i po novom zakonu računa 12-mesečni prosek, predviđen Zakonom o radu. Tako će, primera radi, plata lekara specijaliste, koja sa svim dodacima iznosi 96.000 dinara, tokom mesec dana bolovanja biti umanjena na 62.400 dinara umesto da bude bukvalno prepolovljena na 46.800 dinara, što bi se desilo da je prošla prvobitna Vujovićeva zamisao.

 

Foto: Beta

Najnovija verzija nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnoj upravi, koja je i sindikatima po volji, sutra bi trebalo da bude poslata na mišljenje u sva ministarstva, a tokom naredne nedelje obaviće se i još jedan krug razgovora sa sindikatima. Ipak, ne očekuju se nove prepreke, pa bi zakon krajem sledeće nedelje trebalo da bude usvojen na sednici Vlade i poslat Skupštini na usvajanje.

ISPRAZNIO KASICU: Ovako je momak iz Niša platio kaznu državi

Podsetimo, usvajanju je prethodio dogovor Vlade i sindikata, kada je rečeno da prava zaposlenih u javnom sektoru nisu umanjena ovim zakonom, već su u nekim segmentima i uvećana.

Potpredsednica Vlade Kori Udovički izjavila je tada da je postignut dogovor o načinu kako će u narednom periodu, a najviše u narednoj godini, biti uređen odnos zarada u javnom sektoru koji pokriva oko 500.000 zaposlenih u državnoj upravi, javnim službama i drugim organima, ali bez javnih preduzeća.

To nije bio mali zadatak – rekla je ona.