Sindikalci sada tvrde da to ne znači da će prekinuti tromesečni štrajk, jer nije rešen njihov zahtev da im plate ne budu smanjene za 10 odsto.

Vlada Srbije usvojila je danas poseban kolektivni ugovor za prosvetne radnike, a reprezentaivni prosvetni sindikati pozvani su na potpisivanje tog dokumenta u petak, 30. janura, rečeno je agenciji Beta u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prema rečima portparolke Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasne Janković, predstavnici sindikata pojaviće se na potpisivanju ugovora u petak u podne, ali to ne znači da će prekinuti štrajk koji traje već treći mesec.

“Posebnim kolektivnim ugovorom nisu rešene finansijske stavke i naši zahtev da nam plate ne budu smanjene za deset odsto”, kazala je Jasna Janković.

Ona je rekla da će, što se Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije tiče, štrajk biti prekinut kada bude postignut i potpisan sporazum o zahtevima sindikata, a u međuvremenu se nastavljaju pregovori i štrajk.

Reprezentativni sindikati prosvete, koji treći mesec štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta, ranije danas zatražili su da se u pregovore sa Vladom uključi i premijer Aleksandar Vučić.

“Uputili smo premijeru pismo u kojem ga pozivamo da se i on uključi u razgovore, da čuje naš stav i da zajedno pronađemo rešenje”, kazala je Jasna Janković.

Ona je, takođe, navela da su analizom podataka o budžetskim sredstvima sindikati utvrdili da bi mogao da se pronađe prostor za uštedu i preraspodelu već postojećeg novca.

“Ta preraspodela, možda, ne bi mogla da nam vrati svih deset odsto, za koliko su nam zarade smanjenje odlukom o uštedama u javnom sektoru, ali bi svakako mogla da nam vrati jedan deo sredstava”, kazala je Janković.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti – Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.loading...