Voće i povrće puni pesticida koji izazivaju karcinom: Breskve i jabuke najotrovnije

Pazite šta jedete: Naučnici su mnoge pesticide povezali s povećanom stopom karcinoma, a problem je i što se ne mogu ukloniti temeljnim pranjem.

 

Odlučili ste da sledite savete lekara o zdravoj ishrani i kupili ste jabuke, breskve ili celer? Razmislite dobro! Voće i povrće sadrže pesticide koji mogu biti pogubni po vas!

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovelo američko neprofitno ekološko udruženje EWG (Environmental Working Group), jabuka ima najviše pesticida, a u stopu je slede breskve, jagode, grožđe, celer, spanać i slatka paprika. Posebno zabrinjavajuć podatak je da se ostaci pesticida ne mogu potpuno ukloniti ni temeljnim pranjem.

– Većina modernih poljoprivrednika koristi bar neku vrstu hemikalija, ali veoma je važno da se koriste samo dozvoljeni pesticidi – kaže nutricionista Budimka Novaković.

Konvencionalna metoda uzgoja voća i povrća koristi na stotine pesticida kako bi se uništile štetočine i povećao prinos. Međutim, naučnici su mnoge povezali s većom stopom karcinoma, dok se za druge tek otkriva eventualno štetno delovanje.

– Definitivno postoji veza između pesticida i kancerogenih agenasa, ali u kojoj meri ove hemikalije utiču na nastanak raka još nije utvrđeno. Sigurno je da pesticidi koji se nalaze u hrani u izvesnoj meri utiču na razvoj kancera – kaže Slobodan Čikarić, onkolog i predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka.

U srpskom Ministarstvu poljoprivrede potvrđeno nam je da je reč o ozbiljnoj američkoj studiji, na čijoj izradi se radilo punih deset godina:
– Na osnovnu definisanog plana monitoringa, i mi vršimo uzorkovanje voća i povrća koje se nalazi na tržištu. U prošloj godini 16 pošiljaka is Turske – limuna, mandarina, pomorandži i nara – imalo je ostatke sredstava za zaštitu bilja iznad dozvoljenih granica, pa je vraćeno, a u domaćoj proizvodnji ta sredstva su nađena u uzorcima jabuka, šljiva, grožđa, paprike, krastavaca, malina i spanaća.