Vojislav Šešelj: Oprostio bih sve Tomislavu i Vučiću, pod OVIM uslovima

Vojislav Šešelj je, na pitanje šta bi radio da mu Nikolić i Vučić dođu u posetu, rekao da ima dva šarplaninca, te da bi jedan pojeo Tomislava a drugi Aleksandra.

Šta je istina o vašem zdravstvenom stanju?

– Moje zdravstveno stanje je ozbiljno, ali nije beznadežno. Počeo sam sa sistematskim pregledima. Radim dijagnostiku, imam dva kancera na jetri, nisu veliki i na takvom su mestu da mogu da budu operisani. Sad se pregledam da vidim da li možda ima još nešto. Treba da se vidi da li ću ići na hemoterapiju ili operaciju. Šta god da bude, apuziraću dva – tr dana. Tako sam i u Hagu. Nisam neko ko može da leži mesec dana u krevetu,

Ako vam lekari kažu da batalite politiku zbog zdravlja, hoćete li ih poslušati?

– Koji lekar to sme da mi kaže? Pa za mene je politika eliksir mladosti. Bavljenje onim što najviše volim pomaže mom ozdravljenju. Dok mogu da se borim, moj život ima smisla.

Da li i vaša porodica to misli?

– Oni me podržavaju uvek, svih ovih 12 godina, pa i sada. Niko mi to neće reći, jer zna da bi to bilo kontraproduktivno.

Jedan od komentara na vaše puštanje je bio i da vas je Zapad poslao da zagorčate život Vučiću. Da li se osećate kao marioneta?

–Vi znate koliki je idiot Aleksandar Vulin, što bih ja komentarisao njegove izjave? Dakle, prirodno je stanje kad sam ja u zatvoru. Ako slučajno nisam u zatvoru, odmah je reč o nekoj zaveri, je l’ se o tome radi? U pritvoru sam 12 godina i sad je moje puštanje zavera. A kad Vulin postane ministar, to nije nikakva zavera. U kojoj bi državi na svetu Vulin mogao da bude ministar? Ili Ivica Dačić, i njemu je nešto sumnjivo. Dačić, koji je izdao Miloševića, preokrenuo svoju partiju za 180 stepeni, koji je umešan u afere, i sad je njemu sumnjivo otkud ja ovde. I kad sam ja bio nečiji instrument?

Šta se desilo da se Tomislav Nikolić toliko promeni?

– Mislim novac. Što se Vučića tiče, nikada nisam imao mnogo poverenja u njega. On je bio vrlo nepredvidljiv čovek, ekstremniji od mene u mnogim političkim stavovima. Uvek je bio nestabilan. Kada sam se spremao za odlazak u Hag, Nikolić se plašio da će mu Vučić podmetati mnogo više nego ranije. Vučić je znao da angažuje nekog novinara da kod Tome nađe slabu tačku i da ga napadne. I sada mu to radi.

Moja je graška što sam imao neograničeno poverenje u Tomislava Nikolića, što nisam bio u stanju da smirim te protivrečnosti u stranci koje su nastale posle njihovog odlaska. Jer, mi smo imali stranačku hijerarhiju, ali su odjednom dva stuba bila srušena. Ni danas nismo nadoknadili ono što je Vučić radio u stranci.

Tvrdite da su Vučić i Nikolić sada “zapadne sluge”, i da ste krivi što ste toliko dugo verovali u njih. Bez vas ne bi mogli da doguraju toliko visoko?

– To je tačno. Ja sam siguran u jednu stvar – da ja nisam otišao u Hag, Tomislav Nikolić 100 posto ne bi izdao, a za Vučića tvrdim da 90 posto ne bio postao izdajnik. Vučić je, i pored iskakanja, poštovao moj autoritet, a od svih je bio inteligentniji i obrazovaniji.

Kako biste reagovali da vam sada dođu u posetu?

– Oni ovde ne mogu da dođu. Imam dva šarlplaninca – jedan bi pojeo Tomu, a drugi Vučića.

– Da li bi vas nešto nateralo da zaboravite i oprostite im izdaju?

Ima! Da se javno odreknu puta bez alternative, vođenja Srbije u EU i propast i da se vrate svojoj izvornoj ideologiji. To bi bilo sve, posle čega bih im pružio ruku i oprostio!