VOJNI SINDIKAT PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU: Komandat Vojske Srbije zlostavljao potčinjene?

vojska srbije
www.mod.gov.rs

Vojni sindikat Srbije podneo je danas Višem javnom tužilaštvu u Požarevcu krivičnu prijavu protiv komandanta jedne jedinice Vojske Srbije u tom gradu zbog zlostavljanja potčinjenih, saopšteno je danas. 

 

Vojni sindikat je podneo prijavu jer smatra da je taj oficir, u februaru, svestan svog dela i njegove kažnjivosti, zlostavljao više potčinjenih istovremeno, oficire, podoficire i vojnike, i sa njima postupao na način koji vređa ljudsko dostojanstvo i ugrožava vojnu službu.

Taj komandant je, navodno, na državni praznik koji je bio neradan, naredio pripadnicima te jedinice da rade poslove koji im nisu u opisu dužnosti, od koji su neki bili i ponižavajući, pri čemu su neki pripadnici vojske bili angažovani neprekidno 36 sati bez pauze, osnova ili stvarne potrebe. 

– Prijavljeni oficir nezakonito je sprečio pripadnike jedinice koja mu je potčinjena da sa svojim porodicama koriste praznično slobodno vreme, a ugrozio je i vojnu službu koju su taj dan vršila određena lica jer su neka od njih radila dve noći za redom i nisu bila na svojim dužnostima zbog angažovanja koje je je ovaj oficir naredio – dodaje se.

Sindikat je krivičnu prijavu podneo za delo “zlostavljanje potčinjenog i mlađeg” iz Krivičnog zakonika.