Vojska Srbije avionima rasteruje oblake nad Beogradom?

Intervencija na nebu da bi Vojna parada prošla savršeno.

Vojska Srbija namerava avionima da rasteruje oblake iznad grada kako kišno i olujno vreme ne bi pokvarilo zakazanu Vojnu paradu povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda.

Ovo nije prvi put da se zbog vojne parade praktikuje ovakvo rešenje. Naime, ruske vlasti su više puta bile prinuđene da rasteruju oblake iznad Moskve kako bi Vojna parada povodom Dana pobede bila izvedena pod najboljim mogućim vremenskim uslovima, piše Srbija Danas.

Prema izvorima gradskih vlasti Moskve, za poboljšanje vremenskih uslova u vreme vojne parade je korišćeno 10 aviona An-12 i Ijlušin-18, dok je za sam proces rasterivanje korišćeno oko 25 tona granulirane ugljene kiseline i 1.200 litara tečnog azota.

Kod rasterivanja oblaka prvo je potrebno utvrdi strujanje vazduha u toj oblasti. Zatim se dovoljno daleko i uzvodno od mesta gde se ne žele pojaviti oblaci i padavine, jako stimulišu oblaci da proizvedu kišu, koja će se u neposrednoj blizini pojaviti. Time, kiša pada daleko ispred i uzvodno (u odnosu na strujanje) od posmatrane oblasti, te dalje vazduh struji znatno suvlji nego sto bi bio da nije dolazilo do ove namerne modifikacije oblaka. Pošto je znatno suvlji, smanjena je mogućnost formiranja oblaka i padavina u željenoj oblasti.

S obzirom na vremenske uslove Beograda, dva aviona vojske Srbije, najverovatnije An-26, biće upotrebljena kako bi rasterivanje oblaka nad Beogradom bilo uspešno.loading...