VOJSKA ZAPOŠLJAVA: Evo ko sve može da se prijavi za POSAO U ARMIJI SRBIJE, šta se traži i KOLIKA JE PLATA

vojska
www.mod.gov.rs

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali su konkurs za prijem novih 926 profesionalnih vojnika do kraja godine. Konkurs će biti stalno otvoren do popune radnih mesta. Pukovnik Savo Iriškić, načelnik Uprave za ljudske resurse u Generalštabu rekao je za RTS da selekcija kandidata nakon prijavljivanja u jedinice Vojske obuhvata ciklus od tri procesa koji se odvijaju u periodu ne dužem od mesec dana.

 

Za prijem u profesionalnu vojnu službu mogu da se prijave državljani Srbije koji su služili vojni rok sa oružjem i koji su mlađi od 30 godina.

Pukovnik Savo Iriškić, načelnik Uprave za ljudske resurse u Generalštabu rekao je za RTS da selekcija kandidata nakon prijavljivanja u jedinice Vojske Srbije obuhvata ciklus od tri procesa koji se odvijaju u periodu ne dužem od mesec dana.

– Prvog dana kada se jave pristupaju fizičkoj proveri i opštem lekarskom pregledu. Posle toga zakazuje se psihološka selekcija na jednom od centara u Srbiji, Niš, Novi Sad, Beograd i posle toga se radi opšti lekarski pregled – rekao je .

Najbolji kandidati koji ispune te osnovne rezultate primaju se u jedinice Vosjke Srbije. Govoreći o stalnom prijemu, Iriškić kaže da su osluškivali želju i ideju tih momaka i devojaka građana Srbije.

– Pokušali smo u prvoj polovini ove godine da to radimo u dva ciklusa vezano za pojedinačne datume, 13. februar i 30. jun, i prosto su ljudi iskazivali želju da bi se možda prijavili u nekom drugom terminu ali nisu bili tada tu, nisu bili u mogućnosti i mi smo napravili u drugom delu godine fleksibilnost da otvorimo kasarne od 1. septembra do kraja godine kada to njima odgovara – rekao je Iriškić.

Najmasovniji deo vojske su profesionalni vojnici, rekao je Iriškić i dodao da je osnovna plata od 33.000 do 35.000, a uz angažovanje na bilo kojim zadacima – kopena zona bezbednosti, obezbeđenje granica i slično može da dođe i od 55.000 do 60.000 dinara.

Govoreći o tome koliko mogu da produžavaju ugovore, kaže da su osnovi ugovori od šest do tri godine. Posle toga može na svakih tri godine da se produžava ugovor za opšte i osnovne specijalnosti do 40. godine života, posle toga shodno zanimanjima koja rade može da se produžava do 50 godina, objasnio je Iriškić.

– Posle 40. godine ili su se stručno specijalistički usavršavali pa se unapređivali u toku vojne službe za podoficire ili ko završi fakultet za oficire ili u struci koju imaju kao osnovno obrazovanje i zapošljavaju se na zanimanjima koja rade civilna lica u Vosjci Srbije do 50. godine – rekao je Iriškić. 

Krajem oktobra 2016. godine već je pokrenuta inicijativa za prijem 300 profesionalnih vojnika iz redova onih koji su dobrovoljno odslužili vojni rok, a polovinom februara i krajem juna za prijem još 1.175 profesionalnih vojnika njih 1.018 već je u stroju.