Vozači mogu da odahnu: TABLICE VAŽE TRAJNO, ALI…

tablice
wikipedia

Umesto produženja važenja registarskih tablica za automobile za još dve godine, kako je prvobitno bilo najavljeno,priprema se uredba po kojoj će one važiti dokle god su neoštećene.

 

Prema postojećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije rok za zamenu tablica je sedam godina, a kako je najveći broj vozila od oko 2.000.000 koliko ih je regostrovano u Srbiji, to uradilo 2001. godine, jasno je da bi shodno slovu zakona već 1. januara 2018. vozači morali da izdvoje oko 4.000 dinara za zamenu saobraćajne dozvole, dobijanje nalepnice i zamenu tablica.

Brzo je reagovao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je najavio donošenje uredbe o produženju roka važnosti tablica za još dve godine.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima od te ideje se odustalo i posle obimne analize, koja se ticala kvaliteta tablica i njene vidljivosti, odlučeno je da se rok važenja tablica ne ograničava i da one budu u upotrebi sve dok su neoštećene.

Posle odluke o produženju važenja registarskih tablica za automobile, vozači u Srbiji bi mogli da očekuju i da se uskoro promeni način oporezivanja vozila. Naime, kako je to najavljeno krajem prošle godine ministar finansija Dušan Vujović trebalo bi da se napusti stari sistem oporezivanja o kubikaži i da se naplaćuje porez na osnovu stvarne vrednosti vozila.