Vozači, OPREZ: Magla na Crnom Vrhu, kod Požege i Vranja

Magla je najgušća na području Crnog Vrha, Požege i Vranja, zbog čega je neophodna sporija i opreznija vožnja, uz održavanje većeg odstojanja između vozila, saopštio je danas Auto moto savez Srbije (AMS S).

U većem delu zemlje vozače očekuju suvi kolovozi, ali i slabija vidljivost u jutarnjim časovima, zbog magle, koja je moguća u planinskim predelima, kao i kroz kotline i duž rečnih tokova.

Vozačima se savetuje da izbegavaju nagle promene pravca i nagla kočenja, da voze oprezno na deonicama kroz klisure i useke zbog učestale pojave odrona.

Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta.

Svi vozači se podsećaju da su od 1. novembra do 1. aprila po novom pravilniku o upotrebi zimske opreme dužni da imaju sva četiri zimska pneumatika, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Van naseljenog mesta mesta obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku, navedeno je u saopštenju.

U Srbiji je jutros najhladnije u Sjenici, gde su u sedam časova izmerena minus četiri stepena i u Kuršumliji, Leskovcu i Vranju, gde je temperatura vazduha iznosila minus jedan stepen.

Najtoplije je u Velikom Gradištu, gde je izmereno osam i u Negotinu, gde je temperatura vazduha iznosila sedam stepeni, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U Zaječaru je izmereno šest, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i Smederevskoj Palanci pet, Chupriji četiri, a na Paliću, u Kragujevcu i na Zlatiboru tri stepena.

U Kikindi su izmerena dva, Loznici, Požegi, Kraljevu, Nišu i Dimitrovgradu jedan, a u Somboru, Valjevu, na Crnom Vrhu, Kopaoniku, i u Kruševcu nula stepeni.