VRUĆINA GASI APARATE ZA ZRAČENJE NA ONKOLOGIJI: Pacijenti nervozni, rešenje problema neizvesno

onkologija
youtube/ screenshot

Od ukupno pet aparata, četiri su u kvaru, a prioritet su pacijenti koji su već započeli s terapijom. Bolesnici su veoma nervozni zbog svega što se dešava

 

Od pet aparata za zračenje, koliko ih ima Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, koji je u sastavu Kliničkog centra Srbije, trenutno radi samo jedan, saznaje Kurir!

Ovih dana pacijenti kojima je potrebna zračna terapija na pravim su mukama.

Prioritet su oni pacijenti koji su već počeli sa zračenjem, dok će oni koji tek treba da započnu terapiju morati da pričekaju dok se ostatak aparata ne osposobi. Zaista jeste veliki problem, primećujemo i da su pacijenti veoma nervozni zbog svega toga – navodi za naš list dobro obavešten izvor iz instituta.

Javila nam se i pacijentkinja (ime i prezime poznati redakciji) koja se leči u ovoj ustanovi:

Stvarno je strašno što radi samo jedan aparat. Ovde na zračenje dolaze pacijenti iz skoro cele Srbije, ionako se dugo čeka, a zamislite tek kako je sada.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Radan Džodić rekao je za Kurir da problema sa aparatima ima, negirajući da je situacija alarmantna.

– Imamo problema, ali svakodnevno se radi na osposobljavanju aparata, koji staju zbog visokih temperatura. Nisam u Srbiji, ali imam svakodnevni izveštaj o stanju u institutu, uključujući i stanje aparata. Naravno da brinemo o svim bolesnicima i da u ovakvim situacijama vodimo računa da niko ne zakasni s lečenjem – naveo je Džodić.

Podsetimo, krajem marta ministar zdravlja Zlatibor Lončar je najavio da će do kraja godine stići još šest-sedam aparata.

I to ne samo aparata, nego i simulatora i bunkera. Naši pacijenti neće biti žrtve birokratije ili nekih tendera kao u Kamenici. Ovo je istorijska godina za onkologiju, na 250.000 stanovnika imaćemo jedan aparat i do kraja godine neće biti lista čekanja.

Udruženje “Budimo zajedno”

NIJE PRVI PUT DA SE KVARE

Potpredsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno” Gordana Prvulović kaže da se ovo već dešavalo.

Dešavalo se to i ranije, ali verujem da će ih ubrzo osposobiti. Moguće da su aparati preopterećeni zbog korišćenja u dve-tri smene i zbog velikog broja pacijenata, a možda i velike vrućine tome doprinose. Svakako bi trebalo da bude mnogo više aparata za zračenje, a ne samo pet. Sve treba poboljšati, ceo zdravstveni sistem.