Vučić: ‘Možete da nas spalite u zgradi vlade, neću da popustim’

– Srbija je ušla u reforme, to može da se spreči samo nasilnim putem – rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon što je Lazar Krstić podneo ostavku na mesto ministra finansija.

Nakon što je Lazar Krstić završio svoje izlaganje, prilikom kojeg je objavio da podnosi ostavku na mesto ministra finansija, javnosti se obratio Aleksandar Vučić.

Premijer je izjavio da je na Vladi jednoglasno odlučeno da se donese Zakon o radu i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Kako je najavio, ovi zakoni će biti u Skupštini u utorak. Taj Zakon o radu će, rekao je, ceo svet da pozdravi.

– Danas imamo dve vesti i pomešana osećanja. Na jednu sam ponosan: Srbija je konačno i suštinski krenula u ekonomske reforme što je bila prazna priča 13 godina. Ponosan sam, ne mislim da se branim ili da se bilo kome pravdam – rekao je Vučić.

Na konferenciji za štampu premijer Vučić je rekao da je “dosta bilo da se živi na otimanju od države i da samo privilegovani sloj živi dobro, a mladi a nemaju posao”. On je rekao da nije mogao da podrži smanjenje penzija.

– Ni jednog sekunda nisam imao ideje da treba da idem protiv onog što traži MMF i Svetska banka. Lazar Krstić je u pravu, ali nisam u stanju da sve ono što moram, nisam u stanju da sprovedem u delo. Mi ćemo ići na fiskalnu konsolidaciju, ali ne u onoj meri u kojoj je to neophodno. Sigurno će i rezultati biti slabiji. Mi ćemo doneti i zakone o privatizaciji, stečaju…Ponosan sam da nemamo skrivenih tačaka u našem budžetu – izjavio je Vučić.

 

Premijer je istakao i da se sa Krstićem nije svađao „oko para i plena”.

– Lazaru želim da kažem veliko hvala, mi se i danas slažemo i sve što je on rekao je tačno. Nikada nisam imao ništa protiv onoga o čemu je Lazar govorio i šta je predlagao, ali nekoliko stvari nisam mogao da prihvatim. Smanjenje penzija od 20 odsto nisam mogao da prihvatim, iako bi to bila najzdravija mera – rekao je Vučić.

On je objasnio da se slaže se sa gotovo svim merama štednje, ali da se ne slaže sa ciframa. Rekao je da će se tek razgovarati o smanjenju penzija, ali da će to biti mnogo manja cifra.

Vučić je najavio da će vršilac dužnosti ministra finansija biti Dušan Vujović, a moguće je i da će nakon toga postati ministar.

‘Neću da popustim i tačka’
Vučić je, povodom protesta sindikata u Nemanjinoj za vreme usvajanja izmena zakona o radu i o penzijsko-invlaidskom osiguranju na vladi, rekao da je naložžio da se policijsko obezbeđenje povuče.
– Ni za jotu Vlada neće da popusti. Neću da popustim i nema više pregovora. Da razgovaramo možemo, ali pregovora više nema. Ne vidim šta ćete da uradite, da zapšalite zgradu? Ja mišljenje neću promeniti – rekao je Vučić novinarima.