Vučić najavio: U februaru definitivno rekonstrukcija Vlade

Premijer Aleksandar Vučić oceniće rad svojih ministara u januaru, a mesec dana kasnije 'najslabijim karikama' zahvaliće se na saradnji.

Kako piše Kurir, Aleksandar Vučić sprema još jednu “čistku” u Vladi Srbije. On će se u januaru posvetiti analizi rada ministara i ocenjivati njihov učinak, a oni koji nisu zadovoljili premijerove kriterijume će najverovatnije napustiti svoje ministarske fotelje.

– Ministrima je ostalo, dakle, još tri meseca da eventualno poprave učinak. U februaru će da usledi velika čistka, smena svih onih koji zabušavaju, ne ostvaruju dobre rezultate i nisu u stanju da prate neophodni tempo sprovođenja reformi – kaže izvor Kurira.

Nije teško pretpostaviti, kako dodaje, da je sporan učinak ministra za vanredne situacije Velimira Ilića i ministra prosvete Srđana Verbića, ali su sporni i ministri finansija Dušan Vujović i poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković. Ilić je imao silne ispade tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju u maju – od nečinjenja i pokušaja da nerad opravda time što nema sekretaricu, do kritika Vlade da se ne snalazi u pomoći poplavljenima.

Verbić bi mogao ostati bez fotelje zbog štrajkova studenata i prosvetara. Vujoviću se zamera što često odsustvuje i putuje zbog supruge, koja živi na relaciji Ukrajina-SAD-Crna Gora. Bogosavljević Bošković je, kako tvrde u Vladi, potpuno nevidljiva, kao i rezultati njenog rada. Uz sporost, uočava se nesnalaženje u resoru koji je značajan za ekonomski oporavak države.

– To su imena koja se najčešće pominju u javnosti i razlozi za njihovu smenu, ali ništa nije konačno, rad svih ministara je pod lupom. Moguća su iznenađenja – naglašava naš sagovornik.

Podnose raport

Ministri će biti dužni da u januaru premijeru dostave izveštaje o radu. Kako je Kurir već pisao, osim smene ministara i dolaska novih ljudi, moguća je i rotirajuća rekonstrukcija – da ostanu isti ministri u Vladi, ali da premijer rotira resore.

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je ocenjivanje rada ministara korisna politička inovacija, kojom se podiže kvalitet rada Vlade.

– Svaki ministar će biti podložan proveri, nijedan nije siguran. I to je dobra stvar jer se time funkcija vezuje za rezultat i menja praksa da je ministar vezan za fotelju zbog koalicionog dogovora ili statusa u stranci.