Vučić: Napokon smo zaslužili poštovanje Nemačke

Premijer Srbije danas je na kraju prvog dana posete Nemačkoj na poziv kancelarke Angele Merkel, sumirajući rezultate, rekao da imamo blagonaklonost i prijateljski odnos nemačke kancelarke, da smo postali zemlja koja je poštovana i uvažavana i da svi građani Srbije mogu da budu ponosni na to.

– Ne mogu da kažem da smo postali pravi partner, ali smo postali zemlja koja je poštovana – rekao je Vučić i dodao da nemamo razloga za bilo kakvo slavlje i da nas čeka mnogo rada ali da možemo biti ponosni na to što smo zaslužili poštovanje Nemačke.

Prema njegovim rečima, razgovori su bili iznad nadanja koje je imao ali je podvukao da sve ovo za nas predstvalja veliku obavezu da u budućnosti pokažemo još veću odgovornost i mnogo rada posebno kada je reč o započetim reformama.

– Ovakav tretman Srbija nije imala gotovo čitav jedan vek – istakao je premijer.

On je dodao da je i sutra takođe, ne toliko kao danas, važan dan gde će se razgovarati sa 15 – 16 najvećih nemačkih kompanija od kojih su neke već investirale u Srbiji i gde će biti prilika da objasnimo zašto je Srbija najbolje mesto za investicije u regionu i da radi na popravljanju biznis ambijenta u svim segmentima.

Vučić je naveo da u svemu tome Srbija ima blagonaklonost i prijateljski odnos nemačke kancelarke ali i ministra spoljnih poslova Frank- Valtera Štajnmajera.

Kako je rekao premijer, suština odnosa sa Nemačkom je da ne obećavate ono što ne možete da ispunite.

– Ono što sam obećao to smo ispunili – rekao je Vučić i dodao da će se razgovori nastaviti i “da ćemo uvek biti spremni da čujemo kritike i primedbe”.

Vučić je naveo i da je bilo razgovora o odnosima Ukrajine i Rusije i da je izneo stavove Srbije i dodao da “ne može da kaže da se oni apsolutno slažu sa našim stavovima ali da smo naišli na razumevanje naše pozicije”.

– Ja sam im na tome zahvalan – napomenuo je Vučić.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o pregovorima sa EU i on je izneo stav da bi trebalo otvoriti i poglavlje 32, te da je naišsao na razumevanje da se to i ostvari.

Kako je naveo, govorilo se i o poplavama koje su zadesile Srbiju gde se zahvalio na pomoći koju je Nemačka uputila i na pomoći koju daje i da očekuje da će se to nastaviti.

Merkel je navela i da se seća teških razgovora 2011. godine sa tadašnjim rukovodstvom Srbije i da joj je drago što to nije slučaj i sada, dodao je Vučić.