Vučić: Niko ne može da dokaže da je bilo cenzure

On je potvrdio da je sajt Peščanika zaista bio napadnut ali da su to bili privatni napadi koji nemaju veze sa državom.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan što niko ne može da dokaže da je u Srbiji tokom vanredne situacije izazvane poplavama bilo medijske cenzure.

– Kad su optužbe OEBS-a u pitanju moram prvo da kažem da sam ozbiljan čovek i da sam ih šest puta pitao kakve dokaze imaju o cenzurisanju sajtova ‘Telepromptera’, ‘Druge strane’ i ‘Blica’. Šest puta su mi odgovorili: u pravu ste nema dokaza za takve tvrdnje – rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

On je potvrdio da je sajt Peščanika zaista bio napadnut ali da su to bili privatni napadi koji nemaju veze sa državom.

– Iako prvo nisam verovao u to, očigledno je da je sajt Pešcanika zaista napadnut. Država je preuzela obavezu da sve to istraži. Meni je važno da sam sve vreme govorio istinu a da su čak i ljudi iz OEBS-a potvrdili da dokaza o cenzuri nema – rekao je Vučić.

On je istakao kako zna odgovorne za napad na sajt Peščanika ali je dodao da njihova imena neće biti poznata dok se istraga ne završi.

– Jedva čekam susret sa gospođom (Dunja) Mijatović (predstavnica OEBS za slobodu medija). Znam da je ona pristojna žena samo je problem u tome što su je neki odavde obmanjivali – kazao je premijer.

Vučić je ponovio da je obaveza države da obezbedi uslove za normalan rad svih nezavisnih institucija u prvom redu Zaštitnika građana Saše Jankovića i Poverenika za informnacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

– Ja sam kriv što se u prošlosti nisam odazvao na neke pozive gospodina Jankovića i to priznajem, ali ne priznajem kada me optužuju da je bilo spaljivanja žrtava poplava u visokim pećima u Lazarevcu i Smederevu. Nažalost visokih peći u Lazarevcu nema, a u Smederevu ne rade. To su samo bile laži onih koji ne misle dobro Srbiji – rekao je Vučić.

Premijer Srbije je juče zatražio izvinjenje od šefice Misije OEBS Dunje Mijatović koja je izrazila zabrinutost zbog cenzure medijskih sadržaja na internetu.