Vučić: Nudio sam biznismenima Železnice, odgovora nije bilo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je članovima kluba Privrednik, među kojima i Miodragu Kostiću i Milanu Beku, ponudio da upravljaju Železnicama Srbije, ali da od njih nije dobio odgovor.

– Evo, gospodo, dajte, hoćeš ti, Miodraže (Kostić), hoćeš ti, Mišo (Beko), ko će da uzme železnicu? Evo, vi kažete da ste mnogo sposobniji, ja želim da vam verujem, preuzmite, molim vas, železnicu. Još nisam dobio odgovor – rekao je Vučić Radioteleviziji Srbije.

Sastanak u klubu Privrednik održan je 4. jula i njemu su, osim Beka i Kostića, koji je i predsednik kluba, prisustvovali i predsednik Delte Miroslav Mišković, trgovac strujom Vojin Lazarević, vlasnik televizije Pink Željko Mitrović i drugi članovi Privrednika.

Kostić se 23. septembra 2013. godine u intervjuu Blicu ponudio da kao savetnik učestvuje u upravljanju Železnicama Srbije, ali uz uslov da ga nijedan političar ne zove i govori mu šta da radi.

– Siguran sam u uspeh. Dajte mi Železnice Srbije i za tri godine neće im trebati ni dinar subvencija. Da li su Železnice socijalna ustanova ili služe za prevoz robe? Ja ću vam napraviti profit od treće do pete godine – rekao je tada Kostić.

Vučić je naveo da je privrednicima ponudio Železnice da država ne bi novcem poreskih obveznika plaćala 120 miliona evra godišnje ili 146 miliona kao prošle godine za isplatu plata, a da decenijama nema pomaka, nego ima samo gubitaka i daljeg propadanja.

– Nismo u stanju da iskoristimo ruski kredit, nemamo na šta da potrošimo pare, samo plaćamo penale, jer nemamo projekte ni za šta – rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je njegova ponuda pokazala i da „nije bio stranački zainteresovan”.

– Smenićemo mene, ovoga, onoga, hajde, preuzmite odgovornost. Nemojte da mi solite pamet svi, ne pričam samo njima, nego o svakome, o mojima u partiji i svima koji uvek znaju sva rešenja, preuzmite odgovornost pa uradite to – rekao je Vučić.