VUČIĆ O KOSOVU: “Ostaće zapisano šta smo mogli da imamo i šta smo PROKOCKALI!”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će biti veoma teško da se dođe do sporazuma o Kosovu i Metohiji, ali da mu je veoma važno da ostane zapisano šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali, kao bezbroj puta do sada.

Aleksandar Vučić
Beta

Isto tako, uveren je, biće jasno i biće zapisano i to da nema nikakve razlike u politici i stavovima između Rade Trajković, Momčila Trajkovića i Ramuša Haradinaja, te da njegovi prethodnici, oni koji su postavili granicu između Srba i Srba, na Jarinju, po svaku cenu hoće da se izbegne da Srbija dobije nešto.

Sasvim je jasno da smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma i da će ga teško biti. Ali, strašno je važno šta sam govorio i šta ću govoriti, jer će to ući u istoriju, jer će se znati šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali kao bezbroj puta do sada. Važno je da ostane za istoriju zabeleženo – podvukao je on.

Vučić je, nakon obilaska radova na južnom kraku Koridora 10, deonice Gornje Polje-Caričina Dolina, upitan za kritičare koji i u emisiji BBC-a govore protiv promene granica i prete sukobima, naglasio da je jako važno da se građanima Srbije kaže da nema nikakve razlike između Rade Trajković, Momčila Trajkovica, Ramuša Haradinaja i Dimitrova, koji su učestvovali u toj emisiji.

Svi oni smatraju da je Kosovo celo nezavisno. Ne misle oni da su to granice Srbije, već smatraju da se radi o granicama nezavisne države Kosovo. Smatraju i žele da Srbija ne dobije ništa na Kosovu i da bi bio zločin da Srbija nešto dobije – objasnio je on.

Vučić je naglasio da oni neće reći, kao ni pojedina sveštena lica, koje su to granice Kosova:

Možete da uzmete čekić i lupate do mile volje, da ih budite do zore, da mučite – ne bi rekli da je Kosovo Srbija ni za živu glavu. Oni kažu Kosovo je celovito i nezavisno – rekao je on i dodsao da su za njih neprijatelji svi koji bi, kao i on, da sačuvaju nešto za Srbiju.

Njega je, kaže, baš briga šta pričaju, a opoziciji i kritičarima je poručio da treba da pročitaju Briselski sporazum, koji se sastoji samo od jedne strane.

Kada već o tome pričaju, u Briselskom sporazumu smo izbegli podršku ulasku Kosova u UN, a izbegli smo i podvalu da regionalna policija za Sever bude sačinjena na osnovu ”komunističkog okruga”, zbog čega bi Albanci imali 70 odsto policajca, a mi samo 30, a danas imamo 98 odsto policajaca na severu – objasnio je on.

Vučić je kazao da su oni ti koji su postavili granice Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, hapsili one koji su spaljivali te granice, lovili ih po celoj Srbiji da bi pokazali kako niko njima ne sme da se suprostavi u donošneju takvih odluka.

Zatim su išli sa presudom Međunarodnog suda prave i dali legitimitet nezavisnom Kosovu. Danas njima smeta što bi neko da kaže „mi smo protiv granica na Jarinju i Brnjaku“. Ne mislimo da postoje granice između Srba i Srbije. Pustite da vratimo, barem nešto da dobijemo. Oni hoćeće po svaku cenu da izbegnu da Srbija dobije nešto – naglasio je on.

Upitan da li će se, ako se ne postigne rešenje u dijalogu, Srbija vratiti u 90-te, Vučić je kazao da se nećemo vratiti u 90-te, iako bi neki da nas vrate u mnogo strašniju eru kriminala, kakve su bile 2000-te.

Mi nećemo da se vratimo ni u 90-te ni u 2000-te – uveren je on.

Istakao je da želi da Srbija ima najveći rast u Evropi, a premijerku Anu Brnabić je, kaže, pozvao i rekao joj da pusti to šta priča MMF i da iduće godine moramo da jurimo rast od 4,5 i 5 odsto.

Moramo da budemo prvi u stopi rasta, razvijamo ekonomiju, sačuvamo mir. Što neki ne razumeju koliko je to važno da budemo racionalni i odgovorni šta da radimo. Pokušao sam i govorio teške stavri koje ljudi u Srbiji ne vole da čuju, zbog čega ćemo verovatno izgubiti izbore u Mađanapeku večeraš, od stručnjaka koji formiraju svoj savez valjda da bi ali snagu svojim biračima tamo – ukazao je on.

Vučić je istakao da nisu problem porazi na izborima, već ako se ne uradi nešto za Sbriju i ona izgubi.

Hoću da Srbija pobedi, važno je šta će gradani Srbije imati u budućnosti – rekao je on dodajući da je to pitanje i posao za njega.

Na kraju je ukazao eto prilike opozicije da pobedi u Majdanpeku, još par sati, da ostavre veličanstvenu pobedu.

Ja ću svakako narodu uvek govoriti istinu i to je suština mog posla – zaključio je on.loading...