Vučić: Sprovođenje reformi na Balkanu je ‘gore od pakla’

Apsolutno sam opredeljen i posvećen sprovođenju reformi u Srbiji, pre svega u cilju stvaranja povoljnije klime za poslovanje i privlačenje investicija, i verujem da će taj proces biti uspešan, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu koji američka TV stanica Si-En-Bi-Si danas objavila.

– Kakve god reforme pokušate da sporovedete na Balkanu, bez obzira da li je reč o Srbiji, Bosni ili Hrvatskoj, to je ‘gore od pakla’, ali ja sam apsolutno posvećen i opredeljen za to i verujem da ćemo biti uspešni. Naš posao je da uradimo domaći zadatak u naredne tri-četiri godine, a onda će na članicama EU biti da odluče da li žele da prime Srbiju u članstvo ili ne – rekao je Vučić.

Upitan kako se hvata u koštac sa ekonomskom situacijom, koja nije najsvetlija, Vučić kaže da su reforme odlagane decenijama i da sada mora biti urađeno praktično sve kako bi se stvorilo bolje poslovno okruženje.

U tok kontekstu on je najavio da će u narednim danima biti usvojeno više zakona: zakon o radu, o privatizaciju, o stečaju i planiranju i izgradnji.

– Naš najavžniji zadatak je da stvorimo bolje uslove za poslovne ljude, za privlačenje novih investicija. Na putu smo ka EU i moramo da izgradimo zaista atraktivno mesto za investitore iz inostranstva. I mi smo u stanju da to uradimo – rekao je Vučić za američku TV stanicu.

Na konstataciju novinara da ima onih koji smatraju da postoji mogućnost da EU prođe ponovo kroz bankarsku krizu i na pitanje da li je onda možda bolje malo sačekati i videti koliko je EU zapravo „zdrava”, Vučić odgovara da je filozofija Srbije i njegova lično sasvim suprotna:

– Nećemo čekati bilo kakvu podršku ili pomoć EU. Moramo da se uhvatimo u koštac sa teškim pitanjima. To je za nas veoma teško, jer se suočavamo sa jednim od najvećih fiskalnih deficita u Evropi, što znači da ćemo morati da preduzmemo mere za fiskalnu konsolidaciju što će biti teško za naše ljude – objasnio je srpski premijer.

Ali, odlučni smo da uradimo, želimo da budemo deo EU kao zdrava zemlja, koja će moći da stvori bolju poslovnu klimu i ne očekujemo od drugih da reše sve naše probleme, dodao je premijer.