Vučić: Srbija je demokratska zemlja u kojoj nema cenzure

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija potpuno demokratska zemlja u kojoj nema cenzure i da Vlada Srbije nije učinila ništa što je navedeno u saopštenju OEBS.

U intervjuu bečkom dnevniku „Standard”, povodom diskusije u vezi slobode medija u Srbiji sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Dunjom Mijatović, Vučić je naglasio da je sa njom veoma otvoreno razgovarao i otvoreno rekao da su sva tri primera koja je navela „čiste laži”.

– Apsolutno sam u pravu. Nisu imali nijedan dokaz. Sada istražujemom veoma važan slučaj sajta „Peščanik” i imamo i rezultate. To naravno nije činjeno od strane vlade, već privatnih preduzeća. Čekam još jedan dan da to i policija javno kaže, i da će te ljude krivično goniti – podvukao je premijer.

Vučić je istakao da Vlada nije učinila ništa što je navedeno u saopštenju OEBS, podsećajući da se radilo o dnevniku „Blic”, koji nije pod kontrolom vlade, već „Aksel Špringera” i „Ringijea”, koji su negirali da je bilo pritisaka vlasti.

Kada je reč o sajtovima koji su navedeni, koji, kako je dodao Vučić, nisu ni važni i za koje nikada nije ni čuo, njima se ništa nije ni dogodilo.

– Mi smo potpuno demokratska zemlja i nema nikakve cenzure u Srbiji, te činimo najbolje da ljude u svetu uverimo u to – naglasio je premijer.
Vučić je negirao da bi optužbe mogle imati veze sa njegovom političkom prošlošću, jer je bio ministar informisanja u bivšoj Jugoslaviji kada su tlačeni mediji, rekavši da je već 2001. prihvatio sve svoje greške.

Premijer je najavio da će u Skupštinu Srbije ući tri nova zakona o medijima, koji su u punoj saglasnosti sa odlukama Evropske komisije i koji će još tokom ovog meseca biti usvojeni.