Vučić: Srbija ne krije od Rusije da hoće u EU

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči posete Rusiji da Beograd želi dobre odnose s Moskvom i da Srbija od nje ne krije da hoće da postane članica Evropske unije (EU).

– Srbija se nalazi na evropskom putu i to ni pred kim ne krije. Ni pred Rusima, ni pred bilo kim. Srbija želi dobre odnose sa Ruskom Federacijom, što nisam krio ni u Parizu – rekao je Vučić za Večernje novosti.

On je izrazio očekivanje da će tokom njegove posete, 7. i 8. jula, ruski zvaničnici izneti zamerke oko plaćanja duga Srbije od 300 miliona evra za gas, kao i da će biti reči o povlačenju sredstava iz kredita za obnovu železnice, koji iznosi 800 miliona evra.

Premijer je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji zbog aneksije Krima.

Upitan za glavni utisak sa satranka u četvrtak s predsednikom Vlade Francuske Manuelom Valsom u Parizu, Vučić je kazao da je dobio „punu podršku” za sprovođenje reformi u Srbiji, kao i da su francuske kompanije „veoma zainteresovane da u velikom broju dođu u našu zemlju”.

– Očekujem da kompanija ‘Hačinson’ koja proizvodi gume u auto-moto industriji, dođe u Srbiju. Zainteresovani su da zaposle od 300 do 500 ljudi. Takođe, važno nam je da dođu ‘Vansi’ i ‘Alstom’. Reč je o najmoćnijim francuskim kompanijama. Blizu smo razgovora o tome da raspišemo tendere – rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, francuski ministar ekonomije Arno Montebur je kazao da su Francuzi u stanju da „i te kako pomognu” Srbiji da izbegne kreditno finansiranje, koje bi uvećao javni dug.

– Tamo gde je do sada bilo predviđeno kreditno finansiranje, sada možemo da idemo na koncesije, javno-privatno partnerstvo, i slično. Francsuka vlada će da pomogne na takav način i kad je reč o privatnim kompanijama – dodao je premijer.

Na pitanje da li će Beograd uskoro dobiti metro čija je izgradnja planirana uz saradnju sa francuskim kompanijama “Alstom” i “Ežis”, Vučić je kazao da je rešenje “na putu”, i da će kompanije “Alstom”, “Vinči” i “Buig” uskoro doći u Beograd.

– Nekada je pravljena, ne potpuno profesionalna, procena o tome koja je to najbolja linija, sa 25 stanica. A možda nam nije potrebno ni pet stanica na toj liniji – kazao je on.

Predsednik vlade je dodao da je sa Francuskom dogovoreno da pošalje svoje stručnjake u Ministarstvo privrede Srbije da pomognu oko rešavanja pitanja aflatoksina, uvozne robe i povećanja proizvodnje.