Vučić: ‘Svi vide da se reforme u Srbiji ne odlažu, teško mi je pao Krstićev odlazak’

Reformski zakoni su jedno od naših obećanja i ponosni smo što smo počeli da menjamo ono od čega smo bežali godinama, rekao je večeras premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je izjavio kako mu je' teško pao odlazak Lazara Krstića'.

– Počeli smo da menjamo ono od čega smo bežali prethodnih godina, čega smo se plašili. A plašili smo se nezadovoljstva onih koji ne brinu o radnicima, o poslu, o privredi, nego samo o sebi – rekao je Vučić u emisiji “Intervju” na RTS.

Premijer je govorio i o ostavci Lazara Ksrića.

– Vlasti su ranije povećavale plate bez osnova, dok smo mi uveli solidarni porez, što je dovoljan signal za ozbiljne ljude da se stvari pomeraju sa “mrtve tačke” i da smo zaista vlast koja je za promene. Za promene je bio i Lazar Krstić, koji je najbolje razumeo tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazimo. Od 2007. do 2013. penzije su nerealno povećavane za šta nije bilo ekonomske osnove. Zato smo izgubili 705 milijardi dinara, a Lazar je insistirao na fiskalnoj konsolidaciji – rekao je Vučić

Premijer je rekao da je Krstić otišao zbog razlike u razmišljanju o visini mera fiskalne konsolidacije.

– Teško mi je pao njegov odlazak – rekao je Vučić.

Premijer je naveo da sada svi vide da se reforme u zemlji ne odlažu i da to znači ozdravljenje i boljitak za srpsku porodicu, za Srbiju.
– Ako to ne vide danas, videće za tri-četiri godine – rekao je Vučić.

On je ocenio da i politički protivnici poštuju i priznaju da je ovo veliki napredak i velika reforma i da i oni znaju da je takav zakon o radu, doduše, kako je rekao, nešto liberalniji, donosio i Zoran Đinđić 2001. godine.

Vučić je rekao da je srpska ekonomija u jako teškoj situaciji, navodeći da je od 2005. do 2012 ukupan broj zaposlenih opao za 354.000, od čega je 318.000 izgubilo posao u privrednom sektoru.