Vučić u Nemačkoj, dan 2: Sastanci sa najmoćnijim privrednicima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas posetu Nemačkoj razgovorima sa nemačkim privrednicima.

Vučić je sinoć najavio da će razgovarati sa 15 do 16 najvećih nemačkih kompanija, od kojih su neke već u Srbiji i da je to prilika da im se objasni zašto je Srbija najbolje mesto za investicije u regionu i da radi na popravljanju biznis ambijenta u svim segmentima.

Nemačka je već godinama, zajedno sa Italijom i Rusijom jedan od najvažnijih privrednih partnera Srbije.

U bilateralnoj trgovini sa Nemačkom Srbija je prošle godine, kako pokazuju podaci Ministarstva inostranih poslova Nemačke, smanjila trgovinski deficit za 34,5 odsto na 383 miliona evra.

Srbija je, prošle godine, izvezla u Nemačku robu u vrednosti od 1,3 milijardi evra, što je povećanje od 28,4 odsto. Istovremeno je Srbija uvezla iz Nemačke robu u vrednosti od 1,7 milijardi evra, što je rast od 5,7 odsto.

Međutim, pravu visinu vrednosti srpsko-nemačke trgovine je veći pošto mnoge nemačke firme koriste svoje sestrinske firme u Srbiji za snabdevanje takozvanih trećih tržišta, što nije obuhvaćeno zvaničnom statistikom. Najvažnije investicije iz Nemačke u Srbiji su, između ostalog STADA, Metro, Frensenius, Boš, Henkel, Simens, Daimler Benz i Meser.

Nemačke direktne investicije u Srbiju od 2000. dostigle su vrednost u visini od 1,743 milijardi evra.

Prvog dana posete Berlinu, Vučić se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrom inostranih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom.

Vučić je, nakon razgovora sa Merkelovom, podvukao da Srbija želi još veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji.

– Naravno želimo i što više nemačkih firmi kod nas – rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama, donošenju potrebnih zakona.

Merkelova je ukazala da pojačano angažovanje nemačke privrede zavisi koliko je transparatnno i dobro zakonodavstvo u Srbiji, pohvalivši ujedno reformske napore srpske vlade.

Vučić je rekao da su na sastanku pričali i o otvaranju poglavlja 35 i nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, reformama koje predstoje, kao i poplavama koje su zadesile Srbiju, kazao je da u Berlinu imaju razumevanja za našu poziciju po pitanju Ukrajine i Rusije.