Vučić u poseti Nemačkoj: Sa kim se sastaje i ko ga dočekuje?

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić će danas razgovarati u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrom spoljnih poslova Frankom Valterom Štajnmajerom.

Kako je najavljeno u saopštenju predstavnika za štampu nemačke vlade, kancelarka Merkel dočekaće Vučića uz vojne počasti, a glavne teme razgovora biće bilateralni odnosi, kao i evropske i ekonomske teme.

Kancelarka Merkel i Vučić razgovaraće i o situaciji u regionu i pri tome o posledicama poplava koje su pre nekoliko sedmica pogodile posebno Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Vučić je uoči posete izjavio da će glavna poruka koju će preneti nemačkoj kancelarki Angeli Merkel biti da je Srbija pouzdan saveznik Nemačke i da će to dokazati delima.

On je naveo da će sa Angelom Merkel sigurno razgovarati i o odnosima Beograda i Prištine, koji su pre četiri godine postavljeni kao uslov za evropske integracije Srbije.

Vučić je kao potpredsednik vlade i ministar odbrane već u dva navrata boravio Berlinu. Sa kancelarkom Merkel se, međutim, u tim prilikama nije sastao.

Premijer Srbije danas će se sastati i sa šefom nemačke diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom a sutra će voditi razgovore u Odboru nemačke privrede za Istok.