Vučić: Uskoro će biti smenjeni svi šefovi uprava policije

Biće smenjeni svi šefovi uprava policije, saopštio je premijer Aleksandar Vučić.

On je rekao i da direktor policije Milorad Veljović neće biti smenjen.

– Danas bi i Veljović bio smenjen da nije izabran na konkursu, ne zato što je kriv, već iz moralnih razloga – rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić je rekao da na mesto smenjenih načelnika uprava u policiji biće privremeno postavljeni njihovi zamenici.

– Tražio sam rezultate u borbi protiv narko-kartela, ali su ljude u MUP-u više zanimale neke unutrašnje stvari – rekao je Vučić.

Vučić je objasnio da je ova odluka doneta u skladu sa inicijativom ministra unutrašnjih poslova, uz saglasnost direktora polcije.

– Nadam se da su neki naučili lekciju da neće biti zloupotrebljavani od onih koji bi svoje političke želje da ostvaruju preko njihovog ugleda – rekao je on.

Premijer je poručio da Vladi Srbije neće narađevati Darko Šarić, da misli da je načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović pošten policajac, i da je to mislio i pre poligraf testa koji je Milović.

– Ali kako neće Srbijom upravljati Darko Šarić, tako neće ni Ljubiša Buha Čume. Nažalost mnogi su ušli u borbu između Čumeta i Šarića, ali Srbija u tome neće da učestvuje. O uticaju na tabloide neću ni reč da kažem. I gospodin (premijer Crne Gore Milo) Đukanović nije imao nikave veze sa ovim. Bio je u čudu – rekao je Vučić.

On je rekao i da su svi navodi o Zemunskom klanu koji su objavljivani prethodnih dana „izmišljotina Ljubiše Buhe Čumeta”.

– Svuda gde se pojavila ta informacija, to je javio Ljubiša Buha Čume. Ista laž kao i za Rodoljuba Milovića da je uzeo 2 miliona evra od Šarića, tako da je šef BIA Aleksandar Đorđević uzeo milione od Šarića. Nisu to objavili, ali su o tome govorili između sebe i uneli haos u sistem. I jedno i drugo su bili notorna laž. Drugi povodi su bili da se Milović sastaje sa Šarićevim ljudima, jer je hteo da ih hapsi – rekao je Vučić.

Premijer je poručio da će Srbija biti normalna, pristojna i uređena zemlja u kojoj će polcija brinuti o građanima, a ne o politici.

– Želim da poručim građanima Srbija da oni koji su kriminalom uprljali ruke, koji su u korupcionaškim aferama do guše, da za njih neće biti slobonog vazduha u Srbiji. Uveren sam da ćemo uspeti da radimo još bolje više, da će se ljudi osećati sigurno i bezbedno, i da će manje slušati priče da je jedan ovakav, a drugi onakav, već da ćemo 2018. završiti posao i moći da kažemo da smo spremni za EU – rekao je on.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da ni golman Vladimir Stojković, ni policajac koji je s njim bio na splavu Fristajler nisu bili izvor lažne informacije da je njegov sin učestvovao u tuči na tom splavu, već neki drugi ljudi.

On je rekao da je dva dana pre tog događaja opomenuo sina da vodi računa kako se ponaša, jer će on morati da da ostavku ukoliko bude umešan u nešto nedolično.

Vučić je rekao da je naglasio sinu da on neće „biti Marko Milošević”, kao što ni on sam nije Slobodan Milošević.

– Neko je taj razgovor slušao – rekao je premijer i dodao da je nakon toga izbila afera Fristajler.

U toku prepodneva u Predsedništvu Srbije sastali su se Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović.