VULIN ĆUTI, ALI NVO SE NE SMIRUJE: ‘Da se preispita politička odgovornost ministra’

Udruženja građana podnela su danas krivičnu prijavu protiv NN osoba zbog zloupotreba tokom konkursa za dodelu sredstava za unapređenje usluga socijalne zaštite, a Vladi Srbije predala zahtev da se preispita politička odgovornost ministra Aleksandra Vulina.

U saopštenju organizacije Građanske inicijative navodi se da su krivičnu prijavu podnela udruženja građana predvođena tom organizacijom, Jukomom, Centrom za razvoj neprofitnog sektora, Centrom za praktičnu politiku, Centrom za istrazivanje, transparentnost i odgovornost i Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji.

Krivična prijava podneta je “protiv NN lica” Republičkom javnom tužilaštvu “zbog brojnih zloupotreba koje su se dogodile prilikom spornog Konkursa o dodeli sredstava za unapređenje usluga socijalne zaštite, a na koje je javnost upozorena ranije u decembru ove godine”.

Vladi Srbije predat je i zahtev za preispitivanje političke odgovornosti ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, pod okriljem čijeg ministarstva je raspisan, a kasnije i poništen konkurs.

U saopštenju se dodaje da je 150 udruženja građana podržalo zahtev za smenu ministra Vulina i utvrđivanje krivične i političke odgovornosti za neregularnosti konkursa.

Među zahtevima je i apel za ponavljanje konkursa koji je raspisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i za objavljivanje imena članova komisije koji su učestvovali u ocenjivanju predloga projekata.

Ministarstvo za rad raspisalo je konkurs za raspodelu sredstava nevladinim organizacijama, ali su rezultati konkursa poništeni nakon pisanja u medijima o brojnim nepravilnostima.

Mediji su preneli da su 122 nevladine organizacije prošle na konkursu i dobile sredstva, od čega je 61 organizacija osnovana ove godini, a 31 svega mesec dana pre raspisivanja konkursa, kao i da se 70 odsto njih se bavi socijalnom zaštitom.

Desetine nevladinih organizacija odmah je zatražilo da Vulin podnese ostavku zbog nepravilnosti u sprovođenju konkrusa, a on je umesto ostavke odlučio da sredstva prebaci u Fond za lečenje dece, što je Vlada Srbije prihvatila 7. decembra.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je pre deset dana da se nije bavio tim konkursom, ali da će to uraditi čim bude dobio materijal.