Vulin deli i šakom i kapom: Na lepe oči, a neregularno, dao organizacijama 226 miliona dinara!

U Ministarstvu rada kažu da je osnovana komisija koja je bila zadužena za izbor projekata, a na njen rad, zbog ovog slučaja, upućena je žalba i EU u Briselu.

Ministarstvo za rad dalo je 1,8 miliona evra organizacijama socijalne zaštite koje niti ispunjavaju kriterijume konkursa, niti su postojale kada je on raspisan!

– Konkurs za razvoj usluga socijalne zaštite mora biti poništen. Obavezan zahtev bio je da udruženje ima iskustvo i da podnese godišnji izveštaj, a na spisku 122 udruženja koja su prošla nalazi se 61 organizacija osnovana ove godine – rekli su za Blic u Konekti, mreži pružalaca usluga socijalne zaštite.

Čak 31 organizacija je osnovana samo mesec dana ranije, dok je nekoliko njih čak osnovano nakon raspisivanja konkursa 27. oktobra, što znači da postoje tri sedmice.

– Nažalost, tu je tek početak neregularnosti. Više od 70 odsto tih organizacija ne bavi se socijalnom zaštitom. Neke se bave životom u selu, neke ekologijom, dok jedna uopšte nije registrovana – objašnjava izvor ovog lista.

Uvidom u podatke APR-a vidimo se da se na spisku nalazi više organizacija na čijem su čelu isti ljudi.

– Tako su Vladimir Savić, Bojan Radosavljević i Dejan Tomić na čelu po dve organizacije koje su dobile novac – kažu sagovornici.

Sličnih primera ima još. U Lajkovcu su u septembru registrovane dve organizacije na čijem se čelu nalaze dvoje Radojčića, u Prokuplju Radojlovića, a u Valjevu Staševića.
Razvojni centar iz Čačka prošao je na konkursu iako postoji samo mesec dana.

– Verovatno smo napisali bolji projekat od ostalih. Uvek se buni onaj ko ne prođe – kažu u Razvojnom centru u Čačku koji će dobiti dva miliona dinara .

U Ministarstvu rada kažu da je osnovana komisija koja je bila zadužena za izbor projekata, a na njen rad, zbog ovog slučaja, upućena je žalba i EU u Briselu.

– Ja kao ministar nemam pravo da utičem na izbor projekata koji će biti finansirani. Pismeno smo se obratili Državnoj revizorskoj instituciji i pozvali ih da provere ovaj i sve konkurse koje je Ministarstvo organizovalo prethodnih godina – rekao je Aleksandar Vulin za Blic.loading...