Vulin: DS organizuje protest sa sindikatima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da Demokratska stranka (DS) učestvuje u organizovanju proteste sindikata protiv Valdinog predloga izmena Zakona o radu, čime DS hoće da destabilizuje političku situaciju u Srbiji.

„Jasno je da DS aktivno učestvuje u najavi protesta. Protesti nemaju za cilj zakon već čistu politiku”, kazao je Vulin na konferenciji za novinare, i rekao da DS zloupotrebljava sindikate za svoje ciljeve. Ocenio je da izjava predsednika DS-a Bojana Pajtića o zakonu o radu, koji je naveo da taj zakon nije reformski i da će omogućiti otpuštanje velikog broja ljudi, “nije bila izjava već nekontrolisani izliv mržnje”.

– Za vreme zakona koji je donela vlast Bojana Pajtića, u Srbiji je izgubljeno skoro pola miliona radnih mesta, a samo u Vojvodini je više od 180.000 – kazao je Vulin i naglasio je da je „besmisleno” tvrditi da će se, po novom Zakonu o radu, otpuštati trudnice.

Vulin je kazao da sindikalno članstvo treba da zna da protestuje zbog DS-a, a ne zbog Zakona o radu. Vulin je rekao da, i pored najave protesta protiv izmena Zakona o radu, ne očekuje sukobe i nemire.

– Suviše su građani Srbije politički odgovorni da bi prihvatili da dođe do sukoba. Ne verujem da će doći do sukoba – rekao je on. Vulin je dodao da se o izmenama zakona o radu intenzivno raspravlja poslednje dve godine, a o predlogu za to već skoro pola godine, te
predsednik DS nema pravo kada kaže da nije bilo javne rasprave. Vulin je ponovio da će budući Zakon o radu omogućiti otvaranje novih radnih mesta i naveo da u dosadašnjim kritikama zakona nije čuo šta to u budućem propisu krši radnička prava ili onemogućava
poslodavcu da dobro privređuje.

– Očekujemo od predstavnika međunarodnog kapitala i stranih investitora koji su podržali Zakon, da sada iskoriste prilike koje su dobili tim zakonom i omoguće otvaranje novih radnih mesta – rekao je ministar rada. Vulin je podsetio da je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj istraživanjem utvrdila da 46 odsto ispitanih kompanija smatra da će izmena Zakona o radu dovesti do otvaranja novih radnih mesta. On je naveo da je vladajuća koalicija spremna da predlog Zakona o radu menja amandmanima ukoliko se nađe nešto može da se popravi.

– Ali, na ulici nećete praviti amandmane, sa ulice nam sigurno neće doći nijedan dobar savet, i sa ulice ništa dobro neće doći ni radnicima, ni poslodavcima – ukazao je Vulin.